Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Na Železnej studienke budú opäť pomáhať migrujúcim ropuchám

Na snímke ropucha bradavičnatá. Ropuchy na jar migrujú z blízkych lesov, aby v jazere nakládli vajíčka. S bezpečným prechodom cez cestu im pomáhajú ľudia. Foto: TASR/Martin Palkovič

Po stavbe zábran bude nasledovať druhá časť akcie – prenos žiab cez cestnú komunikáciu do rybníkov. Treťou časťou akcie bude odstránenie zábran, keď budú žaby po nakladení vajíčok opúšťať rybníky.

Bratislava 13. marca (TASR) – Najbližšiu sobotu (17.3.) sa na Železnej studienke v Bratislave uskutoční 33. ročník akcie "Pomoc ropuchám pri jarných migráciách". TASR o tom informoval člen organizačného tímu Roman Lehotský.

Akcia sa oficiálne začne stavbou červených fóliových zábran, ktoré sa stavajú na miestach najmasovejšej migrácie žiab cez cestnú komunikáciu na Železnej studienke. Zraz účastníkov bude o 8.30 h pod Červeným mostom. "Odtiaľto sa autobusom MHD spoločne presunieme k najvyššiemu rybníku. Účastníci si môžu doniesť vlastné motyky alebo sekery. Obmedzené množstvo náradia poskytneme na mieste aj my," uviedol organizátor.

Po stavbe zábran bude nasledovať druhá časť akcie – prenos žiab cez cestnú komunikáciu do rybníkov. Treťou časťou akcie bude odstránenie zábran, keď budú žaby po nakladení vajíčok opúšťať rybníky.

Organizátor zároveň žiada záujemcov o druhú časť akcie – prenos žiab, aby sa vopred ohlasovali telefonicky alebo e-mailom organizátorom a nerealizovali prenos žiab individuálne. O počtoch prenesených, a teda zachránených žiab, sa totiž vedie presná evidencia.

Viac informácií o akcii "Pomoc ropuchám pri jarných migráciách" na Železnej studienke je na stránke www.miniopterus.sk.

Akciu organizujú členovia Základnej organizácie Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny Miniopterus v spolupráci so Štátnou ochranou prírody – Správou CHKO Malé Karpaty. Jej cieľom je záchrana ropuchy obyčajnej a čiastočne aj skokana hnedého.