Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Na Kamennom námestí by mala byť opäť lavička

Jedna lavička už na Kamennom námestí bola. Osadili ju v septembri minulého roku v rámci podujatia Deň pre námestie.

Bratislava 14. marca (TASR) – Na bratislavskom Kamennom námestí, pri vzácnom strome Pavlovnia plstnatá, chcú aktivisti opäť osadiť lavičku. Vyzývajú preto dizajnérov, výtvarníkov, remeselníkov aj iných tvorcov, aby navrhli, ako bude vyzerať. Občianskej iniciatíve Námestie pre ľudí môžu svoje návrhy posielať do 23. marca. Jednu lavičku na námestí mali aj vlani, niekto ju však po necelých dvoch mesiacoch ukradol.

"Chceme zrealizovať lavičku, ktorá pomôže premeniť námestie a miesto okolo pavlovnie na miesto stretnutí, príjemného posedenia, pobudnutia, miesto, kde sa človek môže zastaviť, prečítať si noviny, pokonverzovať so susedom, dať si zmrzlinu, kde môže čakať na priateľov či stretnúť nových," priblížila svoj zámer iniciatíva.

Lavička by mala byť podľa kritérií iniciatívy funkčná, estetická, komfortná, niečím nápaditá aj dostatočne odolná. Mala by pozývať k používaniu ľudí všetkých vekových kategórií, rozmerov aj schopností a ponúkať čo najviac miest na sedenie. Konštrukcia a výber materiálov tiež musia byť podľa iniciatívy také, aby sa dala vytvoriť v priebehu dvoch až troch týždňov. Lavičku by totiž chcela iniciatíva osadiť na námestí už budúci mesiac. Uchádzač by mal pripojiť aj odhad rozpočtu na lavičku, zaplatená bude z darcovských príspevkov. "Nemáme obmedzený rozpočet, no treba mať reálne očakávania, čo sa týka možnosti vyzbierať rozpočtovanú sumu," tvrdí iniciatíva.

Jedna lavička už na Kamennom námestí bola. Osadili ju v septembri minulého roku v rámci podujatia Deň pre námestie. "Mali sme možnosť sledovať, aké sú reakcie ľudí, ako mení ich správanie, priestor. Stala sa obľúbeným miestom v strede námestia," opisuje iniciatíva. Na námestí však bola len do konca novembra. Potom ju niekto ukradol.

Ďalšie informácie záujemcovia získajú na www.namestiepreludi.sk.