Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

V Bratislave pracujú stovky dobrovoľníkov

Bratislavskí dobrovoľníci v piatok 14. júna 2013 v rámci celoslovenského podujatia Naše Mesto sa pustili aj do skrášľovania bratislavského Horského parku. Na snímke posledné pokyny pred skrášľovacími prácami v Horskom parku od člena predstavenstva Nadácie Horský park Kamila Procházku (prvý zľava). Foto: TASR/Štefan Puškáš

Dobrovoľníci pomáhajú vytvárať Naše mesto.

Bratislava 14. júna (TASR) – Stovky dobrovoľníkov sa zapojili dnes v Bratislave do dobročinných aktivít v rámci projektu Naše mesto, ktorého cieľom je prispieť ku skrášleniu a skvalitneniu životného prostredia. Najviac dobrovoľníkov sa doteraz zúčastnilo na čistení areálu bývalej železničnej stanice Filiálka.

"Do upratovania medzi Šancovou až Riazanskou ulicou sa zapojilo 130 dobrovoľníkov," uviedol pre TASR Matúš Čupka zo Zelenej hliadky, ktorá upratovanie navrhla. Dobrovoľníci čistili koľajisko, vypratávali opustené garáže plné odpadu a čistili priestor okolo bývalej budovy stanice.

Dobrovoľníci sa zapojili aj do čistenia opustenej budovy pod neudržiavaným devínskym amfiteátrom. "Ľudia pomáhali takisto odstraňovať následky povodní v zatopených domoch a záhradách v Devínskej Novej Vsi, organizovali aktivity pre ľudí bez domova, zbierali odpadky v potoku Vydrica a zapojili sa aj do revitalizácie detských ihrísk v Ružinove," priblížila ďalšie dobrovoľnícke aktivity Petra Nagyová, PR manažérka nadácie Pontis, ktorá dobrovoľnícky projekt Naše mesto zastrešuje. Súčasťou dnešných aktivít bolo aj čistenie zatopených vojenských bunkrov v Pečnianskom lese. Zúčastnili sa na ňom riaditelia spoločností, ktoré dobrovoľnícky projekt podporili. "Z bunkrov S 4, S 1, S 2 a S 3 vyťahovali vodu, ktorá tam zostala po povodniach, tiež ich čistili od bahna, ktoré vodný živel zanechal," informoval TASR Miroslav Košírer z občianskeho združenia Zachráňme petržalské bunkre.

Niektoré aktivity budú v rámci projektu Naše mesto pokračovať aj v sobotu 15. júna. Napríklad čistenie a oprava vybavenia Horského parku, čistenie ihrísk a verejných priestranstiev. V sobotu dobrovoľníci pomôžu aj v sídle Slobody zvierat a urobia poriadok aj na zastávkach MHD.

Projekt Naše mesto nadácie Pontis sa okrem Bratislavy realizuje aj v ďalších desiatich slovenských mestách, do aktivít by sa celkovo malo zapojiť približne 6000 dobrovoľníkov.