Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

ANKETA: Návštevníkom Veľkého Draždiaka chýbajú toalety, sprchy

Draždiak v bratislavskej Petržalke, ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann

V ankete sa verejnosť mohla vyjadriť k najväčším pozitívam, ale aj negatívam rekreačného areálu v bratislavskej mestskej časti Petržalka.

Bratislava 16. októbra (TASR) – Nedostatok verejných toaliet, elektrické vedenie ponad jazero, ale aj nekvalitný priestor na ležanie pri vode či chýbajúce sprchy a ďalší mobiliár, ako lavičky a smetné koše. To sú podľa miestnych obyvateľov a návštevníkov Veľkého Draždiaka v bratislavskej Petržalke najväčšie negatíva tohto voľnočasového prírodného areálu. Vyplýva to z verejnej ankety, do ktorej sa zapojilo vyše 1500 Bratislavčanov.

"Veľký Draždiak je obľúbenou verejne prístupnou lokalitou, v ktorej sa však s výnimkou vybudovania jedného detského ihriska za posledných dvadsať rokov mnoho nezmenilo," uviedol pre TASR zástupca petržalského starostu Michal Radosa. V ankete sa tak verejnosť mohla vyjadriť k najväčším pozitívam, ale aj negatívam areálu. "Pýtal som sa ľudí v podstate na to, či stačí len malé doplnenie chýbajúcej infraštruktúry alebo žiadajú zásadnejšiu zmenu, a naopak vedeli, čo meniť nemáme," doplnil Radosa.

Na druhej strane návštevníci oceňujú predovšetkým bezplatný prístup k jazeru, takže otázka prípadného oplotenia a uzavretia areálu nie je ani do budúcnosti podľa Radosu aktuálna. Taktiež vyzdvihujú prírodný charakter prostredia a tiež počet bufetov a reštaurácií. "Na pozitíva som sa pýtal aj preto, aby sme prípadnými zmenami, resp. aby sme neuvažovali o zmenách, ktoré by mohli zasiahnuť do toho, čo obyvatelia vnímajú pozitívne," doplnil Radosa.

O výsledkoch ankety už informoval vedenie mestskej časti, výstupy chce poslať aj miestnym poslancom. "Doplnenie lavičiek a smetných košov som mal medzi prioritami na tento rok a mali by byť doriešené onedlho. Ohľadom chýbajúcich hygienických zariadení a úpravy brehov sa budem snažiť, aby sa realizovali na budúci rok a boli v rozpočte," dodal Radosa.

Mestská časť sa v súčasnosti pri Veľkom Draždiaku stará hlavne o čistotu. Osadila niekoľko smetných košov a lavičiek, prevádzkuje detské ihrisko, umožnila vznik a prevádzku workout cvičiska. Niektoré pozemky prenajala na prevádzkovanie bufetov a v lete hradí náklady na vodnú zdravotnú službu.