Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Niektoré zastávky MHD v Bratislave budú hlásené dvojjazyčne

Na snímke električky vo vozovni DPB Bratislava -Jurajov dvor. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Novinku zavádza Dopravný podnik Bratislava spolu s organizáciu cestovného ruchu Bratislava Tourist Board pre skvalitnenie cestovania a uľahčenie navigácie a orientácie.


Bratislava 19. januára (TASR) – Zahraničným turistom v hlavnom meste by sa už čoskoro malo cestovať bratislavskou mestskou hromadnou dopravou (MHD) o čosi ľahšie. Niektoré zastávky a prestupné body v centre mesta by totiž mali byť od februára hlásené dvojjazyčne. Novinku zavádza Dopravný podnik Bratislava (DPB) spolu s organizáciu cestovného ruchu Bratislava Tourist Board (BTB) pre skvalitnenie cestovania a uľahčenie navigácie a orientácie.

Dôvodom je neustále narastajúci počet turistov, ktorý podľa štatistík vzrástol za posledný rok o viac ako 16 percent a hranica miliónteho návštevníka bola v roku 2016 prekonaná už v októbri. Ide najmä o návštevníkov z Česka, Nemecka a Rakúska, ale aj Španielska a Ruska. Pozitívne je vnímaný aj záujem o turistickú kartu Bratislava City Card, ktorá ponúka množstvo zliav, bezplatnú prehliadku mesta, ako aj cestovanie MHD zadarmo.

Okrem dvojjazyčného hlásenia zastávok v slovenskom a anglickom jazyku sa turisti zároveň dozvedia aj dôležité a zaujímavé miesta, ktoré sa v ich okolí nachádzajú, resp. informáciu o možnom prestupe na iné linky. Medzi 24 takto vybraných zastávok je napr. zastávka Trnavské mýto, pri ktorej sa dozvedia o možnom prestupe na autobusovú linku č. 61 smerujúcu na bratislavské letisko. Zastávka Námestie Ľ. Štúra upozorní na Slovenskú filharmóniu, pri Moste SNP sa turisti dozvedia o neďalekej vyhliadkovej veži UFO či o možnosti prestupu na autobusové linky spájajúce Bratislavu s viedenským letiskom.

"Sme radi, že návštevníci mesta využívajú verejnú dopravu na pohyb po meste a chceme, aby to mali ešte komfortnejšie. Vybrali sme dôležité prestupné a koncové zastávky a zastávky nachádzajúce sa pri turistických bodoch záujmu," približuje predsedníčka predstavenstva BTB Alžbeta Melicharová. Tým sa podľa nej dopĺňa turistická infraštruktúra, s ktorou začali v uplynulom roku výmenou veľkoplošným máp v uliciach Bratislavy a postupnou aktualizáciou všetkých propagačných brožúr mesta.