Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Nová škôlka v bratislavskej Petržalke pre 150 detí je pred kolaudáciou

Na snímke exteriér budovy materskej školy na Vyšehradskej ulici po jej rekonštrukcii 21. novembra 2017 v Bratislave. Foto: TASR/Pavol Zachar

Po technickej stránke je potrebné škôlku zariadiť novým nábytkom a ostatným vybavením. Zostáva tiež obnoviť okolie škôlky a vybudovať detské ihrisko.

Bratislava 21. novembra (TASR) – Otvorenie novej materskej školy (MŠ) na Vyšehradskej ulici v bratislavskej Petržalke od budúceho školského roka je opäť o čosi reálnejšie. Nová sedemtriedna škôlka pre zhruba 150 detí, ktorá vznikla rekonštrukciou dlhé roky chátrajúceho objektu, je v súčasnosti pred skolaudovaním.

"Hodnotíme to ako výbornú vec, pretože dlhodobo máme problémy s prijatím všetkých detí do materských škôl. Pre školský rok, ktorý práve prebieha, sme nemohli z dôvodu nedostatku miesta prijať zhruba 500 detí," zhodnotila Veronika Redechová, vedúca oddelenia školstva a športu petržalského miestneho úradu.

Po technickej stránke je potrebné škôlku zariadiť novým nábytkom a ostatným vybavením. Zostáva tiež obnoviť okolie škôlky a vybudovať detské ihrisko. Po administratívnej stránke súvisia kroky samosprávy so zaradením materskej školy do siete škôl a školských zariadení a následne zriadenie škôlky k 1. septembru 2018. Od budúceho roka by sa malo začať aj s hľadaním zamestnancov.

Zvýšiť kapacity materských škôl má tiež rekonštrukcia nebytových priestorov v základnej škole na Turnianskej ulici. Tu by sa mali zriadiť štyri triedy pre zhruba 80 detí. "Pracujeme na stavebnom povolení, s prácami by sme mali začať asi na jar. Nie sú rozsahom tak veľké ako v prípade Vyšehradskej, kde sa pri rekonštrukcii išlo až do základov a na niektorých miestach sa aj sanovala statika," skonštatoval prednosta petržalského miestneho úradu Miroslav Štefánik. Práce by sa teda mali podľa neho stihnúť dokončiť tak, aby mohla byť aj táto škôlka otvorená k začiatku budúceho školského roka.

Mestská časť sa popritom snaží riešiť aj dlhodobejší problém s nedostatkom pedagogických a nepedagogických zamestnancov vo svojich materských školách. Tie zápasia s nízkym počtom kvalifikovaných ľudí a zároveň zvyšujúcim sa priemerným vekom súčasných zamestnancov.

V rámci prípravy rozpočtu na rok 2018 aj preto samospráva navrhuje náborový príspevok pre nových pracovníkov v škôlkach, od učiteľov, cez vychovávateľov, upratovačky a kuchárky. Podľa prednostu už prebehli prvé rokovania s poslaneckými klubmi. "Poslanci cez celé spektrum sa prihlásili k tejto priorite a zatiaľ všetci deklarovali, že to budú podporovať," doplnil Štefánik. Predbežne sa v rozpočte počíta so sumou 40.000 eur pre náborový príspevok, nie je však vylúčené navýšenie v prípade potreby.

V súčasnosti je Petržalka zriaďovateľom 23 materských škôl, ktoré navštevuje viac ako 2600 detí.