Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Regióny

Bratislavské Nové Mesto spustilo oficiálny mapový informačný systém

Ilustračná snímka

Aplikácia, dostupná na adrese mapy.banm.sk, obsahuje základnú mapu a ďalšie užitočné mapové vrstvy.

Bratislava 19. apríla (TASR) - Miestny úrad v bratislavskom Novom Meste sprístupnil na svojej webovej stránke oficiálny mapový informačný systém. Prostredníctvom neho bude verejnosti priebežne poskytovať dôležité mapy, mapové podklady a informácie. TASR o tom informoval hovorca Nového Mesta Marek Tettinger.

"Aplikácia vznikla pre potreby efektívnejšieho fungovania zamestnancov a aby sme mohli informovať obyvateľov prehľadným a efektívnym spôsobom," vysvetlil novomestský starosta Rudolf Kusý. Verí, že aplikácia sprehľadní a zlepší využívanie informácií potrebných pri správe a riadení tejto bratislavskej mestskej časti. Aplikácia, dostupná na adrese mapy.banm.sk, obsahuje základnú mapu a ďalšie užitočné mapové vrstvy. V základnej mape sú zachytené všetky informácie z katastra nehnuteľností, ktoré mohla mestská časť zverejniť. "Okrem základnej predvolenej podkladovej mapy si môže používateľ prepnúť podkladovú mapu na napríklad ortofotomapu získanú z leteckého snímkovania či topografickú mapu. Okrem klasického vyhľadávania aplikácia umožňuje meranie vzdialeností a plôch, navigáciu, prípadne tlač vyhľadaných informácií napríklad o vlastníkoch konkrétnych parciel," vysvetlil Tettinger.

Ilustračná snímka
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Mapa pre majiteľov psov umožňuje zistiť, kde konkrétne sú výbehy pre psov, či v danom výbehu sú nejaké cvičné prvky, oplotenie a podobne. Mapa tiež zobrazuje koše na psie exkrementy. Návštevník stránky si môže zapnúť vrstvu evidencie psov, ktorá mu zobrazí psov na danej adrese, ktoré sú zaregistrované na miestnom úrade. "Ďalšia samostatná mapa zachytáva všetky odpadkové koše v Novom Meste. Občan si podľa svojej lokality GPS môže pozrieť, kam najbližšie sa dajú vyhodiť odpadky a kedy sú koše vyprázdňované. Každý jeden kôš má pridelené svoje číslo a fotografiu, podľa ktorej môže občan mestskej časti upozorniť na jeho poškodenie alebo potrebnú údržbu," poznamenal Tettinger.

Mestská časť Nové Mesto vie pomocou aplikácie rýchlo identifikovať, o ktorý kôš ide a realizovať nápravu. Ďalej v mape môže nájsť, kde sa nachádzajú zberné kontajnery na šatstvo. Počas jarného a jesenného upratovania budú zobrazené na mape stanovištia s veľkokapacitnými kontajnermi s dátumami ich pristavenia. Na mape s mobiliárom v mestskej časti nájde verejnosť informácie o všetkých lavičkách či detských ihriskách.