Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

BRATISLAVA: Panenskú ulicu už piaty rok oživí Dobrý trh

Dobrý trh na Panenskej Foto: Daniela Čistá

Podujatie Dobrý trh slávi 15.septembra päť rokov od svojho založenia.

Bratislava 26. augusta (Teraz.sk) - Podujatie Dobrý trh slávi 15.septembra päť rokov od svojho založenia. “Najbližší Dobrý trh, ktorý sa bude konať na Panenskej ulici, bude výnimočný, pretože bude väčší, kvalitnejší a slávnostný. Organizátori pripravili bohatý program na niekoľkých pódiách, okrem predaja lokálnych výrobkov sa bude aj hrať, spievať, krstiť, zabávať, vyrábať, či cvičiť," uviedla Lívia Gažová, PR manažérka Dobrého trhu.

Piate výročie Dobrého trhu sa bude niesť v duchu objavovania a oslavovania susedstva Panenskej ulice. Rozdajú sa aj darčeky. Dobrý trh ich nedostane, ale dá – krstiť sa bude detailná mapa susedstva, sprievodca historicky, architektonicky a spoločensky zaujímavou lokalitou v okolí Panenskej. Okrem faktov, malých tajomstiev, príbehov, ktoré sa tradujú medzi domácimi, bude obsahovať aj rozhovory s osobnosťami, ktoré formujú súčasný charakter susedstva.

Pre rodiny je na programe je aj detská burza, špeciálny detský program, tvorivé dielne a oddychová zóna v záhrade Evanjelického kostola. Pripravované podujatia sú pre všetky vekové kategórie. Do kultúrneho programu sa zapojili viaceré dvory na Panenskej; na hudobnom pódiu na nádvorí ZUŠ M. Ruppeldta sa predstaví Martina Javor či kapela Para. Dvor Evanjelickej cirkvi metodistickej bude hostiť pódium Bratislavského samosprávneho kraja, program prinesie aj Artfórum a Goethe inštitút. Na Suchom mýte sa bude precvičovať jóga, chýbať nebude ani recyklačná stanica s bubnovou show. Festival Hidden places v špeciálnej edícii pre Dobrý trh chce sprístupniť napríklad budovu Astorky.

Ako to celé vzniklo


“V roku 2010 sme spolu navštívili susedskú grilovačku na Panenskej. Pocity z tohto neopakovateľného dňa sa zrazu spojili s našimi predstavami o otvorených dvoroch a susedských vzťahoch a rozhodli sme sa zorganizovať pouličný trh. Chceli sme zviditeľniť to, čo je na Panenskej dobré, vyčistiť ju od áut. Vytvoriť miesto na stretnutia. O rok neskôr sme s podporou mestskej časti Bratislava Staré Mesto a ďalšími susedskými organizáciami a prevádzkami otvorili náš prvý Dobrý trh dvadsiatimi pouličnými stánkami," vysvetľuje Illah Van Oijen a Barbara Zavarská, organizátorky Dobrého trhu.

"Dobrý trh oslavuje svoje 5. narodeniny. Veľa sme sa odvtedy naučili a veľa sme podrástli. Rástol záujem ľudí o lokálne výrobky, narastal počet našich predajcov, každý rok prišlo na trh viac návštevníkov. Čoraz väčší bol aj záujem zo strany susedov a inštitúcií z Panenskej. Evanjelický kostol nám každoročne otvára svoju záhradu, aktivitami sa zapájajú inštitúcie na ulici, umelci zo susedstva robia pre verejnosť workshopy, predavačka z bižutérie Edit spieva s kapelou na ulici. Na jeden deň sa dokorán otvoria brány a súkromné dvory susedov z Panenskej pre celú Bratislavu,” dodávajú.

Počas Dobrého trhu Panenská ulica a okolie ožije už tradične pestrou ponukou výrobkov, potravín, ale aj ručne vyrobených či dizajnových produktov. Stánkov bude skoro 150. Zárukou kvality je starostlivý výber predajcov:„Pri produktoch nás vždy zaujíma z čoho sú vyrobené, aký je pôvod surovín. Pri výrobkoch ako čokoláda, káva preferujeme predajcov, ktorí sami cestujú za svojimi dodávateľmi alebo si pražia kávu či sami vyberajú čaj. Preferujeme skôr menšie firmy, priestor dávame aj začínajúcim značkám, u ktorých cítime potenciál ďalšieho rozvoja a schopnosť fungovať profesionálne, dlhodobo a udržateľne,“ hovorí organizátorka Illah Van Oijen z občianskeho združenia Punkt.