Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

V bratislavskej Petržalke sedí jedna z najstarších volebných komisárok

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Sčítavať hlasy pomáhala už počas socializmu, teda za vlády jednej strany.

Bratislava 5. marca (TASR) – V jednom z okrskov na Základnej škole Dudova v bratislavskej Petržalke sedí aj jedna z najstarších členiek volebnej komisie na Slovensku. Veronika Wohlandová-Bednárová má už 87 rokov a volebnú komisárku robila ešte počas socializmu. Povedala to pre TASR.

"Ja som taký spoločenský tvor. A rada sa zapojím do dobrej práce," vysvetľuje, prečo už toľko rokov sedí vo volebných komisiách. Podotýka, že práve tie sú dnes pre ňu taká veľká rodina, keďže momentálne s tou najbližšou nemá až taký intenzívny vzťah. "Aj takto si to vynahrádzam," vraví.

Najstaršia volebná komisárka, ako ju volajú jej kolegovia, pomáhala sčítavať hlasy už počas socializmu, teda za vlády jednej strany. Aj preto vraví, že ľudia dnes k tomuto úkonu pristupujú inak. "Myslím si, že dnes chodia voliť uvedomelejšie, sú radi, že takúto možnosť zvoliť si sami dostali," podotkla.

O Wohlandovej-Bednárovej jej kolegovia prezrádzajú, že prednášala i na univerzite Oxford a Sorbonne, no voľby si nikdy nenechala ujsť. "Chodím pravidelne," uisťuje. Aj tento rok sa kvôli účasti vo volebnej komisii vrátila z liečby.

A hneď dnes ráno aj vhodila svoj hlas do urny. Volila vraj tak, ako jej kázalo svedomie. "Najviac ma trápi, ak ľudia neprídu voliť a potom nadávajú, že čo všetko sa im v politike nepáči. To je také ľudské. Ja ich vždy vyzývam, aby k urnám prišli," dodala.

Prečítajte si VŠETKO O PARLAMENTNÝCH VOĽBÁCH a sledujte s nami VOĽBY ONLINE