Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Petržalka nesúhlasí, aby sa s Pečnianskym lesom kšeftovalo

Na archívnej snímke rozliaty Dunaj v Bratislave zaplavuje Pečniansky les na pravom brehu v Petržalke Foto: TASR/MIlan Košírer

Súdny spor o zámene 24 hektárov lesa na petržalskej strane Dunaja, medzi mostmi SNP a Lafranconi, je zatiaľ rozhodnutý neprávoplatne na prvom stupni.

Bratislava 1. decembra (TASR) – Bratislavská mestská časť Petržalka odmieta akékoľvek kšeftovanie s Pečnianskym lesom, ktorý je v jej katastri. Miestni poslanci na svojom dnešnom rokovaní totiž protestovali proti rozhodnutiu Okresného súdu Bratislava II, ktorý pred niekoľkými dňami potvrdil, že platí Zmluva o výmene pozemkov pod bratislavským Pečnianskym lesom za pozemky v Šiatorskej Bukovinke (okres Lučenec) medzi štátnym podnikom Lesy SR a občianskym združením (OZ) Človek a strom. 

Súdny spor o zámene 24 hektárov (ha) lesa na petržalskej strane Dunaja, medzi mostmi SNP a Lafranconi, je zatiaľ rozhodnutý neprávoplatne na prvom stupni. Petržalský miestny poslanec Oliver Kríž tvrdí, že Pečniansky les je vzácne územie a v roku 2008 tu došlo k záhadnej výmene pozemkov. "Je to hanebné, aby mali Petržalčania prísť o takéto chránené územie. V najbližších rokoch totiž dôjde ku kultivácií nábrežia Dunaja a bolo by nešťastné, aby toto územie bolo zablokované neznámym občianskym združením. Môžeme sa len domnievať, aké má z dlhodobého hľadiska plány," povedal poslanec.

Na jeho návrh petržalské zastupiteľstvo prijalo uznesenie, v ktorom mestská časť odmieta aktivity smerujúce k predaju, zámene či inej zmene pravej formy vlastníctva, ktorá by v praxi znamenala, že by sa Pečniansky les dostal do súkromných rúk. Uznesenie obsahuje tiež výzvu podniku Lesy SR, aby podal odvolanie voči spornému rozsudku okresného súdu, ktorý odobril zámenu pozemkov z roku 2008.

Petržalka zároveň považuje za neprípustné, aby obyvatelia mestskej časti i hlavného mesta prišli o Pečniansky les, ktorý je biotopom európskeho významu Bratislavské luhy a predstavuje časť súvislých lužných lesov medzi Bratislavou a Viedňou.

OZ Človek a strom vzniklo v máji 2008. Následne v júni požiadalo Lesy SR o zámenu 24 hektárov pozemkov pod Pečnianskym lesom za približne rovnako veľké pozemky v Šiatorskej Bukovinke. Spomínané pozemky pod Pečnianskym lesom sa nachádzajú na petržalskom brehu Dunaja rovno oproti parlamentu a Bratislavskému hradu. Združenie pôvodne vyhlasovalo, že cieľom je vytvoriť relaxačnú zónu pre Bratislavčanov, akýsi "Central park".

Požadovanú výmenu odobrilo ministerstvo pôdohospodárstva pod vedením Ladislava Chovana (nominant ĽS-HZDS). Súhlas na zámenu nielen týchto lesných pozemkov následne zrušil ďalší šéf rezortu Zsolt Simon (Most-Híd). Výmena sa nepozdávala ani lučeneckému katastru. Ten bol presvedčený, že s výmennou zmluvou nebolo všetko v poriadku a odmietol zapísať nových vlastníkov. Prípad sa nakoniec dostal až na Najvyšší súd SR, ktorý odobril predchádzajúce rozhodnutie Krajského súdu v Banskej Bystrici o zrušení rozhodnutia katastra.