Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Pre problémy v RŠK znížili starostovi Ružinova poslanci plat

Na archívnej snímke starosta Ružinova Dušan Pekár Foto: TASR/Martin Baumann

Činnosť RŠK je zameraná najmä na správu zverených športovo-rekreačných areálov a organizovanie športových a spoločenských podujatí.

Bratislava 29. apríla (TASR) – Starosta bratislavského Ružinova Dušan Pekár (KDH) prišiel na utorkovom (28.4.) rokovaní ružinovských poslancov o mesačný plat vo výške 3680 eur. Miestne zastupiteľstvo mu ho pre vážne problémy a chýbajúce státisíce eur v Ružinovskom športovom klube (RŠK) znížilo až na možné minimum.

S účinnosťou od utorka tak bude starosta Ružinova dostávať minimálny mesačný plat vo výške 2629 eur. Ten sa vypočítava súčinom priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve a príslušným násobkom, podľa počtu obyvateľov mestskej časti. Pekár pre TASR uviedol, že je to rozhodnutie poslancov, ktoré rešpektuje. "Majú na to právo zo zákona," podotkol. Ružinovskí poslanci mu pritom tesne po komunálnych voľbách v roku 2014 odsúhlasili zvýšenie minimálneho platu o 1051 eur. Miestne zastupiteľstvo môže totiž túto mzdu zvýšiť až o 70 percent.

Teraz sa však rozhodli inak, a to pre finančnú kontrolu v RŠK, ktorá preukázala vážne nedostatky a chýbajúce státisíce v tejto príspevkovej organizácii mestskej časti. Viacerí poslanci upozornili, že za tento stav nesie starosta politickú zodpovednosť.

Kontrolou sa zistilo, že účtovníctvo v klube nebolo vedené podľa zákona správne a preukázateľne a je podozrenie, že došlo k porušeniu povinnosti štatutárneho zástupcu pri správe cudzieho majetku. Okrem iného sa ukázalo, že vymenovanie dočasnej poverenej riaditeľky RŠK v roku 2011 starostom Pekárom nebolo v súlade so zákonom o obecnom zriadení a je právne neúčinné. Riaditeľka podľa kontroly zrealizovala z RŠK výber peňazí vo výške 341.200 eur, no účtovne nebol podložený. Klub mal aj ku koncu minulého roka nezaplatené odvody za viac ako 227.000 eur.

Poslanec Vladimír Sloboda (SaS) pre tieto zistenia navrhol aj vyhlásenie miestneho referenda o odvolaní starostu. Zastupiteľstvo však tento návrh neschválilo.

Starosta Pekár oponoval, že keď sa o podozreniach sprenevery v RŠK dozvedel, vo februári podal dve trestné oznámenia na neznámeho páchateľa z dôvodu podozrenia zo spáchania trestných činov sprenevery, porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, skresľovania údajov hospodárskej a obchodnej evidencie, neodvedenia i nezaplatenia dane a poistného.

Činnosť RŠK je zameraná najmä na správu zverených športovo-rekreačných areálov a organizovanie športových a spoločenských podujatí. Taktiež na spoluprácu s ružinovskými materskými a základnými školami a rozvoj rekreačného a výkonnostného športu.