Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

PREDSEDNÍCTVO: Najväčšie obmedzenia budú v Bratislave v okolí Reduty

Budova bratislavskej Reduty, archívne foto Foto: TASR - Pavel Neubauer

Podľa primátora prípravy na slovenské predsedníctvo vrcholia a Bratislava je pripravená ako na samotné predsedníctvo, tak aj na blížiaci sa Európsky summit miest a regiónov.

Bratislava 23. júna (TASR) – Najväčšie bezpečnostné a dopravné obmedzenia v Bratislave počas predsedníctva Slovenska v Rade EÚ sa budú týkať budovy Reduty a jej okolia. Práve tu bude totiž prebiehať väčšina rokovaní medzinárodných delegácií počas polročného slovenského predsedníctva. Pôjde najmä o ulice Jesenského, Štúrova, Medená, Mostová či Kúpeľná, a to predovšetkým v júli, auguste a časti októbra. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol prezident Policajného zboru Tibor Gašpar.

Zároveň však treba podľa neho počítať s istými obmedzeniami aj v okolí ďalších objektov spojených s programom v rámci predsedníctva. Týka sa to napr. aj starej budovy Národnej rady na Župnom námestí, budovy Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR, budovy Slovenského národného divadla či Hotela Bôrik a dotknutý bude pravdepodobne aj Bratislavský hrad. "Budú to ale skôr recepcie a večerné programy, ktoré nebudú až tak narúšať činnosť týchto inštitúcií," podotkol Gašpar.

Patričné obmedzenia budú tiež v okolí bratislavských hotelov, v ktorých budú jednotlivé delegácie ubytované, rovnako s nimi treba počítať aj pri presune delegácií z hotelov na miesto rokovaní, resp. už pri samotnom ich presune z viedenského a bratislavského letiska. "Bezpečnostné opatrenia sú pripravené už niekoľko mesiacov, naše opatrenia sú zamerané na to, aby bol zachovaný verejný poriadok, aby sme ochránili osoby, ktoré budú vyžadovať status ochrany, objekty, v ktorých sa bude rokovať a aby sme vedeli vyriešiť aj dopravné problémy v Bratislave, ktoré s tým budú spojené," doplnil Gašpar.



Opatrenia by však mali platiť len v nevyhnutnom čase, čo teda znamená, že časové obmedzenia budú minimalizované tak, aby sa čo najmenej dotkli a znepríjemnili život obyvateľom dotknutých lokalít, ale zároveň aj iných obyvateľov a návštevníkov hlavného mesta. Týkať sa budú ako dopravy, resp. parkovania, tak samotného pohybu osôb.

Primátor Ivo Nesrovnal v tejto súvislosti opätovne zdôraznil, že električková doprava nebude cez Jesenského a Mostovú ulicu v žiadnom prípade vylúčená na pol roka, ale len v dvoch časových úsekoch. Ide o obdobie od 25. júna do 27. júla, a následne od 21. augusta do 16. októbra. Vtedy bude linka č. 4 premávať cez tunel pod Hradom a linka č. 6 sa bude otáčať pod Mostom SNP. Obyvatelia spomínaných lokalít však budú musieť počítať aj s ďalšou "nepríjemnosťou", keďže mestská organizácia Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) nebude smetné koše vynášať o šiestej hodine ráno, ale už o piatej hodine.



Podľa primátora prípravy na slovenské predsedníctvo vrcholia a Bratislava je pripravená ako na samotné predsedníctvo, tak aj na blížiaci sa Európsky summit miest a regiónov, ktorý sa bude konať v slovenskej metropole od 8. do 9. júla. V tejto súvislosti tiež potvrdil, že sa stihnú dokončiť všetky opravy a rekonštrukcie ciest, ktoré mesto realizuje práve v súvislosti s predsedníctvom. Finišuje tiež príprava programu priorít slovenského predsedníctva, čo potvrdil štátny tajomník MZVaEZ SR a splnomocnenec vlády SR pre predsedníctvo SR v Rade EÚ Ivan Korčok.

"Čakáme len na výsledok britského referenda," povedal Korčok. Následne by program mala schvaľovať vláda vo štvrtok na budúci týždeň. Predsedníctvo pritom označil za mimoriadnu zodpovednosť, výzvu a šancu ako pre mesto, tak pre celú krajinu, ktorá privíta viac ako 20.000 delegátov. Týždeň pred začiatkom predsedníctva je však podľa neho Slovensko na túto úlohu a funkciu pripravené.

V súvislosti so slovenským predsedníctvom sa zároveň zvýši počet policajných hliadok v meste, nielen v centre mesta. Dohliadať sa bude na verejný poriadok, ochranu osôb s nižším či vyšším stupňom ochrany, bezproblémový priebeh rokovaní či presunu jednotlivých delegácií. "Okrem toho máme činnosť zameranú aj na získavanie hrozieb a informácií s tým spojených," povedal Gašpar. Pripravené sú podľa neho opatrenia aj v prípade možných nepokojov či kontrapodujatí menšieho i väčšieho rozsahu, prípadnej teroristickej hrozby a podobne. Z pochopiteľných dôvodov sa však bližšie špecifikovať nedajú. Monitoruje sa tiež internetové prostredie.