Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Prepravná služba v Petržalke sa osvedčila, zhodnotil miestny úrad

Petržalka, ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Od spustenia novej služby vlani v októbri do konca januára tohto roka eviduje služba vyše sto výjazdov.

Bratislava 19. februára (TASR) – Prepravná služba v bratislavskej Petržalke, ktorou mestská časť rozšírila portfólio poskytovaných sociálnych služieb, sa podľa miestneho úradu osvedčila. Od spustenia novej služby vlani v októbri do konca januára tohto roka eviduje služba vyše sto výjazdov.

Klienti ju využívajú najčastejšie pri návšteve lekára, na rehabilitáciu, ale ja na nákup či na kultúrne podujatia. Ťažko zdravotne postihnutí Petržalčania využívajú službu aj na cestu do práce.

Prepravná služba má podľa starostu Vladimíra Bajana opodstatnenie v tom, že pomáha nielen občanovi, ktorý ju potrebuje, ale odľahčí aj rodinných príslušníkov. "Vodič totiž nielen privezie a odvezie našich klientov, ale im aj pomôže s nástupom a výstupom, sprevádza ho priamo k lekárovi, prípadne pomôže pri nákupe," doplnil Bajan. Vodič absolvoval opatrovateľský kurz aj kurz prvej pomoci.

Služba funguje počas pracovných dní v čase od 7.00 do 15.30 h, je však potrebné objednať si ju minimálne deň vopred. Objednávky sú prijímané denne medzi 8.30 a 15.00 na telefónnom čísle 02/625 204 14 alebo e-mailom na doprava@ssspetrzalka.sk. Prvým krokom ale je predloženie potrebných dokladov v Stredisku sociálnych služieb (SSS) na Vavilovovej ulici. Ide o rozhodnutie o dôchodku, preukaz ŤZP, posudok z Úradu práce sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) SR alebo potvrdenie lekára o nepriaznivom zdravotnom stave.

Prepravná služba nie je bezplatná. Petržalčan, ktorý si ju objedná, zaplatí 0,30 eura za kilometer, rovnakú sumu zaplatí aj osoba, ktorá ho bude prípadne sprevádzať. Službu si však môže objednať aj obyvateľ, ktorý nemá v Petržalke trvalé bydlisko, ten zaplatí 0,50 eura za kilometer. K úhrade za prepravu sa pripočíta zároveň stojné, a to 1,50 eura za každú začatú hodinu.

Prepravná služba je poskytovaná Petržalčanom s ťažkým zdravotným postihnutím, klientom miestneho strediska sociálnych služieb, ale aj fyzickým osobám s nepriaznivým zdravotným stavom. Využívať ju môže aj človek so zlomenou nohou či na invalidnom vozíku. Naraz je možné prepraviť troch až štyroch klientov.