Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

V bratislavskom prístave vybudujú terminál na skvapalnený plyn

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Začiatok výstavby sa očakáva v roku 2018.

Bratislava 3. marca (TASR) - V bratislavskom prístave by mal o štyri roky fungovať terminál na skvapalnený plyn (LNG). Náklady na jeho výstavbu sa predpokladajú vo výške 20 miliónov eur. Vyplýva to zo zámeru posudzujúceho vplyvy investície na životné prostredie (EIA). Navrhovateľom stavby je európske zoskupenie hospodárskych záujmov Danube LNG.

V areáli nákladného prístavu Bratislava, v susedstve bazéna Pálenisko a vodného toku Dunaj, na ploche 2,52 hektára, vybuduje Danube LNG plávajúci LNG terminál s výtlakom plavidla do 5000 ton.

"Účelom navrhovanej činnosti je v zmysle eurosmernice o zavádzaní infraštruktúry pre alternatívne palivá zabezpečiť zavedenie primeraného počtu čerpacích staníc LNG vo vnútrozemských prístavoch na umožnenie premávky plavidiel vnútrozemskej vodnej dopravy používajúcich LNG v základnej sieti TEN-T (Trans-European Transport Network) do 31. decembra 2030," zdôvodnil Danube LNG v zámere.

Začiatok výstavby sa očakáva v roku 2018, začiatok prevádzky roku 2020. Prevádzka terminálu si vyžiada 25 zamestnancov.

Skladovanie LNG sa bude zabezpečovať prostredníctvom 12 dvojplášťových nádrží LNG osadených v prefabrikovaných nepriepustných železobetónových dielcoch. Protipovodňová ochrana navrhovanej stavby je dimenzovaná na 1000-ročnú vodu. V prípade ohrozenia stavby v dôsledku povodňových stavov na rieke Dunaj bude teleso plávajúceho terminálu z bezpečnostných dôvodov odtiahnuté do bazéna Pálenisko.

"Lokálnymi únikmi LNG nepredpokladáme významné ohrozenie kvality alebo kvantity a režimu povrchových a podzemných vôd v území. Konštatujeme, že médium (LNG) nie je toxická nebezpečná látka, po rozliatí sa odparuje," ubezpečil investor.

LNG (Liquified Natural Gas) je čistá, kvapalná forma zemného plynu. Pri skvapalňovaní sa z neho odstránia nežiaduce nečistoty a ťažké uhľovodíky. LNG nie je toxický, ani karcinogénny, ide prakticky o čistý metán (až 95-% podiel v LNG). Ochladením na mínus 162 stupňov Celzia sa zemný plyn skvapalní, čím prichádza k redukcii jeho objemu v pomere 600 ku 1.

Danube LNG, európske zoskupenie hospodárskych záujmov, vzniklo 1. marca 2013. Predmetom jeho činnosti je okrem iného maloobchod, veľkoobchod, ako aj výskum a vývoj v oblasti prírodných a technických vied.