Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Proti potratom vyšli do ulíc Bratislavy prevažne mladí ľudia

Novozvolení poslanci NR SR Alojz Hlina a Igor Matovič z hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti vytvorili na Hlavnom námestí v centre Bratislavy farebné srdce z 13.000 párov detských topánok.

Bratislava 25. marca (TASR) – Centrom Bratislavy dnes proti potratom v tichosti pochodovalo asi 300 prevažne mladých ľudí. Cestou z Hviezdoslavovho námestia k pamätníku nenarodených pri Modrom kostolíku nad hlavami niesli transparenty s nadpismi Aj tvoj život začal počatím, Nechať žiť je správna voľba či Život je krásny.

"To, čo sa dnes považuje za normálnu vec, že sa môžeme rozhodnúť, či niekoho necháme žiť alebo nie, je niečo, čo je nesprávne. Prišiel som podporiť tento pochod, lebo si myslím, že ľudský život by sa mal ochrániť od počiatku až po jeho smrť," povedal 23-ročný Michal.

Podľa výkonného riaditeľa Fóra života Mareka Michalčíka je cieľom pochodu prihlásiť sa k celosvetovému hnutiu za život. "Najčastejším prejavom v iných štátoch od USA cez celú Európu je práve takýto pochod za život," zdôraznil Michalčík s tým, že dnes podobný pochod prebehol v Košiciach, v sobotu (24.3.) v Prahe. Fórum života doposiaľ organizovalo len menšie pochody, ktoré mali skôr duchovný rozmer. Tohtoročný má podľa Michalčíka občiansky charakter a je otvorený pre všetkých.

Novozvolení poslanci NR SR Alojz Hlina a Igor Matovič z hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti dnes v súvislosti s Dňom počatého dieťaťa vytvorili na Hlavnom námestí v centre Bratislavy farebné srdce z 13.000 párov detských topánok. Tie majú symbolizovať počet potratov, ktoré sa na Slovensku priemerne urobili v posledných dvoch rokoch. Podľa riaditeľa Fóra života na Slovensku ide denne na potrat asi 35 žien.

"Je to taký symbolický akt, aby sme si vedeli predstaviť, ako veľa je 13.000. Ľudia si to možno nevedia predstaviť. Zisťujeme, že je to hrozne veľa. To je také malé mesto," povedal pre TASR Hlina s tým, že nechcú nikoho súdiť, ale dosiahnuť, aby to zostalo ako memento. "Možno tie ženy, ktoré dnes išli okolo, keď pred takým rozhodnutím budú stať, budú mať na mysli tie topánočky, ktoré by aj po tom ich rozhodnutí zostali prázdne," zdôraznil Matovič s tým, že s Hlinom chceli obrazným spôsobom poukázať na spoločenský problém.