Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Bratislavská Rača si pre viaceré projekty zoberie úver 1,9 milióna eur

Rača, ilustračná snímka. Foto: Čitateľka Eliška

Chce ním financovať rekonštrukcie budov, miestnych komunikácií či vybudovanie verejného športoviska.

Bratislava 1. marca (TASR) – Bratislavská mestská časť Rača si zoberie úver vo výške 1,9 milióna eur. Chce ním financovať rekonštrukcie budov, miestnych komunikácií či vybudovanie verejného športoviska. Prijatie úveru, ktorý bude mestská časť splácať desať rokov, schválili račianski poslanci na svojom utorkovom (28.2.) rokovaní. TASR o tom informovala hovorkyňa starostu Rače Eva Miklánková.

Medzi projekty, ktoré račianska samospráva plánuje z úveru financovať, patrí prestavba schátranej budovy na Novohorskej ulici za 830.000 eur, z ktorej má vzniknúť úplne nová materská škola s kapacitou zhruba 90 detí. "V súčasnosti prebieha posudzovanie projektového zámeru, ktorým sa mestská časť uchádza o finančné prostriedky z európskych fondov. Stavebné práce by mohli začať v júni a ak všetko pôjde podľa nastaveného harmonogramu, nová škôlka na Novohorskej ulici privíta prvé deti v septembri 2018," priblížila hovorkyňa.

Ďalším veľkým projektom, ktorý bude mestská časť financovať z úveru, je vybudovanie okružnej križovatky Detvianska – Kubačova – Rustaveliho v hodnote 230.000 eur. Na stavebnom úrade v bratislavských Vajnoroch je už podaná žiadosť o územné rozhodnutie a rieši sa vzťah k pozemkom.

Plánuje sa tiež rekonštrukcia budovy strediska čistoty na Rustaveliho ulici, na ktorú je hotová projektová dokumentácia. Taktiež oprava Popolnej ulice za 200.000 eur, ktorej predchádza doriešenie majetkových pomerov k pozemkom. "Na rok 2018 je naplánované vybudovanie verejného športoviska pri Základnej škole na Tbiliskej ulici v hodnote 400.000 eur. Spracovaná projektová dokumentácia obsahuje rekonštrukciu futbalového ihriska, nový bežecký ovál so štyrmi dráhami, revitalizované hokejbalové ihrisko, dve streetbal ihriská, ihrisko pre vybíjanú, priestor pre vrh guľou a skok do diaľky, rekonštrukciu tribún a osvetlenie," uviedla Miklánková.

V nasledujúcich dvoch rokoch plánuje Rača rekonštruovať budovy zdravotných stredísk na Hubeného a Tbiliskej ulici spolu predbežne za 500.000 eur, pričom už v tomto roku bude opravená a zateplená strecha na zdravotnom stredisku na Tbiliskej ulici. Financie z úveru budú tiež použité na rekonštrukciu budovy miestneho úradu na Kubačovej ulici, ktorá je na niektorých miestach podľa hovorkyne v dezolátnom stave.

Rača tvrdí, že spĺňa podmienku stanovenú zákonom o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy na prijatie úveru. Celková suma dlhu totiž podľa mestskej časti neprekračuje 60 percent skutočných bežných príjmov predchádzajúceho rozpočtového roka. "Podmienky pre prijatie úveru sú dodržané aj podľa stanoviska miestnej kontrolórky," podotkla Miklánková.