Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Bratislava: Račianske školy a škôlky majú nové kompostéry na bioodpad

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Elektrické kompostéry rozkladajú kuchynský odpad už do 24 hodín a vďaka vysokej efektivite a technológii vytvárajú kompost.

Bratislava 24. februára (TASR) - Bratislavská mestská časť Rača zakúpila desať elektrických kompostérov na biologický odpad pre materské a základné školy vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Celková suma za desať kompostovacích zariadení bola 13.800 eur s DPH. TASR informovala hovorkyňa račianskeho starostu Eva Miklánková.

Dôvodom tejto investície je podľa hovorkyne nový zákon o odpadoch. Ten je v platnosti od januára tohto roku a podľa neho odpad prevádzkovatelia kuchýň nemôžu uložiť do nádob na zber komunálneho odpadu. Elektrické kompostéry rozkladajú kuchynský odpad už do 24 hodín a vďaka vysokej efektivite a technológii vytvárajú kompost. "Nakoľko podľa súčasnej legislatívy sa nedajú takéto potraviny ďalej posúvať žiadnym charitatívnym organizáciám, napríklad pre ľudí bez domova, ba dokonca ani odkladať a poskytovať na skŕmenie ako pomyje, budeme ich recyklovať v biokompostéroch," uviedol starosta Rače Peter Pilinský. Vzniknutý kompost chce samospráva následne využiť na údržbu kvetinových záhonov na uliciach, v Obecnej záhrade či školských záhradách.

Pre základné školy plánuje Rača v budúcnosti dokúpiť aj veľkokapacitné zariadenia s objemom 27 kilogramov jedla za deň, ktoré sú v školách zatiaľ v testovacej prevádzke.