Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Okolo spoločnosti Cultus je stále v bratislavskom Ružinove dusno

Na archívnej snímke starosta Ružinova Dušan Pekár Foto: TASR/Martin Baumann

Dôvodom odvolania vedenia spoločnosti Cultus Ružinov majú byť porušenia zákona, ktorých sa spoločnosť dopustila v rokoch 2015-2016.

Bratislava 18. apríla (TASR) – Miestni poslanci bratislavského Ružinova opätovne žiadajú odvolanie súčasného vedenia spoločnosti Cultus Ružinov, a. s. Dôvodom majú byť porušenia zákona a pochybnosti, ktorých sa spoločnosť dopustila v rokoch 2015-2016 a ktoré vo svojej správe o výsledku kontroly hospodárenia organizácie skonštatoval miestny kontrolór Günther Furin ešte v novembri 2016. Celkovo sa ich v správe uvádza 32.

Zastupiteľstvo v tejto veci na svojom ostatnom rokovaní znova požiadalo starostu Dušana Pekára, aby čo najskôr odvolal predstavenstvo spoločnosti a zároveň na základe výberového konania vymenoval nové predstavenstvo. Miestne zastupiteľstvo ho pritom o to požiadalo už v minulosti a pravidelne sa na svojich rokovaniach zaujímalo o vyvodenie dôsledkov v súvislosti s fungovaním a hospodárením spoločnosti, v ktorej je mestská časť jediným akcionárom.

"Do dnešného dňa nepredložil informáciu, ako implementovať toto rozhodnutie," podotkol poslanec Pavol Jusko. Preto poslanecký zbor zároveň vyjadril znepokojenie nad nerešpektovaním uznesení zo strany starostu. Mnohým sa totiž nepozdáva, že starosta stále verejne nepovedal, či napriek pochybeniam spoločnosti a vyslovenej nedôvere voči Cultusu stojí za predstavenstvom spoločnosti, a ak nie, prečo nerešpektuje rozhodnutia poslancov. "Je to len kúsok k ignorácii základných demokratických princípov," myslí si poslanec Peter Hrapko.

V poslaneckom pléne sa však ozvali aj názory, že rozhodnutia poslancov sú predpojaté, dôvody na odvolanie predstavenstva nie sú a všetko je len o vykomunikovaní a vysvetlení "pojmov a dojmov." Podľa ružinovskej hovorkyne Marianny Šebovej ide v prípade odvolávania a vymenovávania členov predstavenstiev spoločností o kompetenciu starostu. Poslanci mu podľa nej môžu dať iba odporúčanie, nie uložiť povinnosť. "Je otázne, ako dlho by trvalo vymenovanie nového predstavenstva a aký dopad by to malo na kultúrne a spoločenské akcie mestskej časti," povedala pre TASR Šebová.

Vedenie spoločnosti Cultus sa domnieva, že rozhodnutie poslancov o odvolaní predstavenstva nie je založené na faktoch, ale na domnienkach a je politické. "Dôrazne nesúhlasíme s výsledkom kontroly kontrolóra, ktorý podľa nás porušil zákon, keď nezapracoval a nevysporiadal sa s našimi pripomienkami a aj sám to priznal," uviedla pre TASR riaditeľka Andrea Kozáková. Tá v súvislosti s kontrolou poukázala aj na možný stret záujmu zo strany kontrolóra ako bývalého člena predstavenstva spoločnosti.

Spoločnosť je presvedčená, že jediný orgán, ktorý má právomoc rozhodnúť o tom, či bola predmetná kontrola vykonaná riadne, je súd. "Preto bezodkladne po tom, ako nadobudla podozrenie, že v priebehu kontroly bol zásadne porušený zákon, podala žalobu na Krajský súd v Bratislave," doplnila Kozáková. Podľa nej je spoločnosť spravovaná spoločensky zodpovedne a transparentne, s množstvom inovácií a projektov. Na tie vraj prvýkrát získali aj granty a sponzorské príspevky, pričom sa zapájajú aj do ďalších dotačných výziev. Riaditeľka tiež poukazuje na zverejňovanie obchodných súťaží, výziev, zmlúv a faktúr nad rámec zákona či na to, že počas dvoch rokov zrekonštruovali a opravili zverený majetok spoločnosti za viac ako 150.000 eur bez toho, aby žiadali o navýšenie rozpočtu, pričom stále vykazujú zisk.