Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Hlavné mesto čaká v polovici novembra prvé sčítanie ľudí bez domova

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

V súčasnosti nie sú štatistické údaje, ktoré hovoria o presnom počte bezdomovcov v Bratislave.

Bratislava 25. mája (TASR) – Bratislavu čaká v prvej polovici novembra tohto roka historicky prvé sčítanie ľudí bez domova, ktorí žijú na území hlavného mesta. Sčítanie by okrem odpovede o presnom počte ľudí bez strechy nad hlavou v slovenskej metropole malo pomôcť vytvoriť systémovú mestskú sociálnu politiku a zlepšiť služby a pomoc ľuďom, ktorí si zvolili takýto spôsob života. Na dnešnom brífingu pod podpísaní zmluvy s Inštitútom pre výskum práce a rodiny to uviedol bratislavský primátor Ivo Nesrovnal.

V súčasnosti nie sú štatistické údaje, ktoré hovoria o presnom počte bezdomovcov v hlavnom meste. Podľa odhadov to môže byť 3000 až 6000 ľudí, ktorí do Bratislavy prišli z celého Slovenska. "Údaj nám pomôže vyčísliť náklady s tým spojené. Lepšie budeme vedieť komunikovať s ministerstvom práce a sociálnych vecí v spolupráci ako tento problém riešiť, napríklad pri rokovaniach o zmene zákona o sociálnych službách. Budeme vedieť lepšie nastaviť mestskú sociálnu politiku, čiže systém centier, rozdelenie služieb, kapacity," konštatoval Nesrovnal.

Podľa Dariny Ondruškovej z Inštitútu pre výskum práce a rodiny sa spomínané sčítanie nebude týkať len bezdomovcov žijúcich priamo na uliciach, ale aj tých, ktorí využívajú služby nocľahární, útulkov, domovov na pol ceste, zariadenia krízového ubytovania či komerčné ubytovne. Rovnako nepôjde iba o kvantitatívne sčítanie bezdomovcov, ale zamerať sa chcú aj na ďalšie sociálne aspekty, napr. príčiny bezdomovectva, štruktúru ľudí bez domova, ako je vek či vzdelanie a iné sociologické charakteristiky a najťažšie problémy pri začleňovaní ľudí bez domova opäť do spoločnosti. "Chceme ich zároveň informovať, že nejde o podujatie, ktoré by malo represívny charakter, ale malo by lepšie nastaviť služby, ktoré sú im poskytované," povedala Ondrušková.

Sčítanie by sa malo uskutočniť v priebehu niekoľkých hodín jedného vybraného dňa v prvej polovici novembra, v prípade ťažšie dostupných miest, kde sa bezdomovci najčastejšie zdržiavajú, môže ísť aj o niekoľko dní. Inštitút bude v tejto súvislosti spolupracovať aj s mimovládnymi organizáciami, ktoré sa venujú ľuďom bez domova. Sčítanie by podľa primátora malo stáť hlavné mesto podľa odhadov okolo 6000 až 9000 eur. "Tieto finančné prostriedky v rozpočte máme a myslíme si, že budú veľmi dobre investované," doplnil Nesrovnal.