Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

Staré Mesto podpísalo memorandum s Biomedicínskym centrom SAV

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Spolupráca sa okrem realizácie vedeckých projektov týka aj ďalšieho využitia dát získaných pravidelným testovaním obyvateľov na území Starého Mesta.

Bratislava 9. februára (TASR) – Bratislavské Staré Mesto podpísalo memorandum o spolupráci s Biomedicínskym centrom Slovenskej akadémie vied (SAV). Jeho predmetom je spolupráca v boji s pandémiou nového koronavírusu. Súčasťou je aj otestovanie pedagogických a nepedagogických zamestnancov školských zariadení mestskej časti aj novými testami vyvinutými na Slovensku.

"Veľmi nás teší podpísanie memoranda, ktoré má prispieť k zvýšeniu bezpečnosti v Starom Meste. A súčasne poslúži vedeckým projektom, ktoré majú otestovať novovyvinuté testy, kloktacie testy a PCR testy vyvinuté na Slovensku," uviedla pre TASR starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová.

Podľa starostky záleží mestskej časti na tom, aby boli zamestnanci materských a základných škôl v jej zriaďovateľskej pôsobnosti v bezpečí, keď sa opätovne spustí prezenčná výučba v Starom Meste. "Preto v najbližšom týždni uskutočníme prvý projekt, ktorým bude testovanie," poznamenala Aufrichtová.

Počas skríningu bude možnosť bezplatného PCR testu, klasického aj zo slín ("kloktací"), ktorý vyvinuli slovenskí vedci, virológ Boris Klempa a biochemik Pavol Čekan. Spolupráca sa okrem realizácie vedeckých projektov týka aj ďalšieho využitia dát získaných pravidelným testovaním obyvateľov na území Starého Mesta.