Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Súťaž na športpark na Tehelnom poli stojí pre údajný konflikt záujmov

Na snímke odstránená stavba bývalého futbalového štadióna ŠK Slovana Bratislava na Tehelnom poli v Bratislave Foto: TASR/Michal Svítok

Areál bývalého cyklistického štadióna medzi Ulicou odbojárov a Kalinčiakovou zbúrali asi pred štyrmi rokmi, nahradiť ho malo športovisko či park, avšak priestor ostal prázdny a zarastá burinou.

Bratislava 19. septembra (TASR) – Budovanie mestského parku so športoviskami, ktorý má vyrásť na mieste bývalého cykloštadióna v bratislavskom Novom Meste, zastavili. Po tom, čo samospráva vybrala víťaza architektonickej súťaže návrhov, dostala námietku od neúspešného uchádzača. Ten hovorí o porušení súťažných podmienok a možnom konflikte záujmov. Súťaž tak začal preverovať Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO).

Areál bývalého cyklistického štadióna medzi Ulicou odbojárov a Kalinčiakovou zbúrali asi pred štyrmi rokmi, nahradiť ho malo športovisko či park, avšak priestor ostal prázdny a zarastá burinou. Novomestská samospráva tak žiadala pozemok zveriť do svojej správy a chce priestor na Tehelnom poli obnoviť a premeniť na park so športovými prvkami pre verejnosť. Ako bude presne vyzerať, mala ukázať architektonická súťaž. Samospráva ju vyhlásila ešte koncom mája a v lete vybrala aj víťaza.

"Po zasadnutí poroty a odoslaní zápisníc z vyhodnotenia nám bola doručená písomnosť nazvaná Protest, žiadosť o nápravu, v ktorom účastník súťaže namieta, že došlo k porušeniu ustanovenia súťažných podmienok," povedal pre TASR hovorca Nového Mesta Marek Tettinger. V ustanovení sa uvádza, že účastníkom súťaže nesmie byť blízka osoba, zamestnanec alebo zamestnávateľ člena poroty. Spoluautorkou víťazného návrhu bola architektka Katarína Boháčová, ktorá je zamestnankyňou bratislavského magistrátu a pracuje na oddelení hlavného architekta. Spolu s ňou tam však pracuje aj predsedníčka poroty Zuzana Hudeková.

Spleť byrokracie

Samospráva v proteste porušenie súťažných podmienok nevidí. "Spoluautorka víťazného návrhu nie je ani blízka osoba, ani zamestnanec či zamestnávateľ člena poroty, ale ide o kolegyne zamestnané u rovnakého zamestnávateľa na tom istom oddelení," argumentuje Tettinger. Podotýka tiež, že vyhodnotenie súťaže bolo prísne anonymné, porota hodnotila len súťažné návrhy označené číslom a nemala žiadnu možnosť sa dozvedieť mená jednotlivých uchádzačov.

Mestská časť však chce podľa hovorcu zabezpečiť transparentný priebeh súťaže, oznámenie o jej výsledku tak neodoslala a obrátila sa na Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO). Žiada od neho metodické usmernenie, ako ďalej postupovať. "Úrad oznámil 31. júla začatie konania o námietkach v súťaži návrhov," potvrdil TASR hovorca ÚVO Ján Mažgút.

Nové Mesto požiadalo o súčinnosť aj bratislavský magistrát. Hovorca Bratislavy Stanislav Ščepán iba odkázal, že útvar hlavnej architektky podanie protestu zaregistroval a počká na usmernenie zo strany ÚVO. Podľa zákona úrad o námietkach rozhodne do 30 dní odo dňa doručenia kompletnej dokumentácie a písomného vyjadrenia k podaným námietkam. Tie materiály boli podľa Mažgúta úradu doručené 25. augusta.

Súťaž návrhov má celkovú hodnotu 38.000 eur vrátane odmien a budúceho plnenia. Nové Mesto malo tri najlepšie návrhy oceniť. Prvý mal dostať 5000 eur, druhý 3000 eur a tretí 2000 eur. Za vypracovanie projektovej dokumentácie mala samospráva zaplatiť zvyšných 28.000 eur. Práce mali odštartovať v prvom polroku budúceho roka a ukončiť ich samospráva chcela do konca apríla 2016.

Mestská časť chce v území vytvoriť aj opatrenia smerujúce k manažmentu zrážkových vôd, a tak požiadala o finančnú pomoc z Nórskeho finančného mechanizmu. Spolu s magistrátom žiadala 450.000 eur a odhaduje, že na realizáciu prvej etapy premeny cykloštadióna na športpark bude potrebovať 650.000 eur. V rámci nej by sa mali realizovať tiež terénne úpravy, vysadiť zeleň či umiestniť drobné športovo-rekreačné vybavenie.