Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

ÚVO zvažuje postup voči priebehu a nastaveniu tendra na osvetlenie

Ilustračná snímka Foto: TASR/Eduard Fašung

Hlavné mesto však trvá na tom, že celý proces prebieha transparentne a striktne podľa zákona o verejnom obstarávaní.

Bratislava 17. februára (TASR) – Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) posudzuje a zvažuje svoj postup voči doterajšiemu priebehu a nastaveniu súťaže na nového prevádzkovateľa verejného osvetlenia v Bratislave magistrátom. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa úradu Janka Zvončeková.

Hlavné mesto však trvá na tom, že celý proces prebieha transparentne a striktne podľa zákona o verejnom obstarávaní. "Odmietam akékoľvek obvinenia," povedal TASR primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Mestskí poslanci opakovane žiadajú primátora, aby túto súťaž zrušil, pretože je podľa nich vo viacerých bodoch dôvodné podozrenie z porušenia zákona o verejnom obstarávaní. V tomto zmysle podali i podnet na ÚVO. Primátor však tieto tvrdenia pokladá za politikárčenie.

Súťaž na nového prevádzkovateľa verejného osvetlenia pritom opäť predĺžili. Ponuky k tendru môžu záujemcovia predkladať najnovšie až do 12. marca. V neskoršom termíne sa majú otvárať i obálky s ponukami, a to 26. marca. Primátor tvrdí, že súťaž predlžujú otázky, ktoré kladú jej účastníci. "Ukončenie procesu obstarávania nekontroluje jeho obstarávateľ sám, ale rozhodujú o tom jeho účastníci tým, ako sa správajú, ako sa námietkujú a využívajú rôzne procesné úkony. To sa teraz v Bratislave deje. Tým, že je to náročný systém, tak účastníci kladú nové a nové otázky," vysvetlil Nesrovnal a dodal, že v tomto smere vníma tvrdý konkurenčný boj. Pri vyhlásení tendra koncom mája 2017 sa pritom predpokladalo, že sa budú ponuky predkladať do 10. júla 2017. Neskôr sa tento termín niekoľkokrát zmenil.

V súťaži na nového prevádzkovateľa verejného osvetlenia v Bratislave chce mesto s víťazom súťaže uzavrieť zmluvu na 20 rokov v predpokladanej výške 143,69 milióna eur bez DPH. Hlavné mesto v súčasnosti zabezpečuje prevádzku verejného osvetlenia na základe dočasnej zmluvy s doterajším dodávateľom služby, spoločnosťou Siemens. Dočasná zmluva má podľa magistrátu vyriešiť preklenovacie obdobie do ukončenia verejnej súťaže. ÚVO však zároveň začal kontroly priamych rokovacích konaní zadaných magistrátom.