Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V centre Bratislavy a jeho okolí spúšťajú prvé fontány

Kačacia fontána na Šafárikovom námestí. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Na území Bratislavy je viac ako 140 fontán, mnohé z nich patria okrem mesta aj mestským častiam, hotelom, nákupným strediskám a iným vlastníkom.

Bratislava 21. apríla (TASR) – Bratislava dnes začína spúšťať mestské fontány a pitné fontánky. Prvé uvedú do prevádzky v centre mesta a jeho okolí. Ďalšie postupne počas najbližších týždňov. V prevádzke bude tento rok 38 mestských fontán a desať pitných fontánok. TASR o tom informovala Katarína Kohútiková z komunikačného oddelenia bratislavského magistrátu.

Hlavné mesto dnes spustí Ganymedovu fontánu na Hviezdoslavovom námestí pred historickou budovou Slovenského národného divadla, Rolandovu (Maximiliánovu) fontánu na Hlavnom námestí, fontány - Žena s krčahom na Františkánskom námestí, Radosť zo života v záhrade Grassalkovichovho paláca, Planéta mieru na Hodžovom námestí či fontánu - Milenci na Dulovom námestí.

V sobotu (22.4.) bude daná do prevádzky fontána Dievča so srnkou na Hviezdoslavovom námestí, Kačacia fontána na Šafárikovom námestí a Lev s erbom na Námestí SNP. Ostatné fontány spustia postupne.

"Po ukončení rekonštrukcií budú do prevádzky uvedené aj mestská fontána Kozmický kameň na Ulici Vladimíra Clementisa, fontána na Námestí M. Benku a pitná fontánka Putto s rybou na Bielej ulici," povedal Vladimír Gašperák, riaditeľ mestskej organizácie Generálny investor Bratislavy (GIB), ktorá je správcom mestských fontán.

GIB zabezpečuje údržbu a prevádzku celkovo 55 zariadení, z nich je 41 fontán, 11 pitných fontánok a tri studne. Fontány sú v prevádzke od apríla do konca septembra, a to v závislosti od počasia.

Na území Bratislavy je viac ako 140 fontán, mnohé z nich patria okrem mesta aj mestským častiam, hotelom, nákupným strediskám a iným vlastníkom.