Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

V centre Bratislavy otvorili vianočné trhy

Návštevníci počas otvorenia vianočných trhov na Hlavnom námestí v Bratislave 24. novembra 2017. Foto: TASR/Jakub Kotian

Na Hlavnom a Františkánskom námestí potrvajú do 22. decembra.

Bratislava 24. novembra (TASR) – V Bratislave už zavládla pravá vianočná atmosféra. Primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal v piatok podvečer rozsvietením 12 metrov vysokého vianočného stromčeka odštartoval mestské vianočné trhy. Na Hlavnom a Františkánskom námestí potrvajú do 22. decembra. V piatok večer sa začali aj Staromestské vianočné trhy na Hviezdoslavovom námestí, ľudia si ich atmosféru môžu vychutnať do 23. decembra.

Na troch námestiach v centre mesta bude celkovo 140 stánkov, v ktorých ponúkajú vianočné darčeky, lahôdky či občerstvenie. Na Hlavnom námestí sa bude tento rok nachádzať 72, na Františkánskom námestí 28 stánkov. Návštevníci trhov si môžu kúpiť rozličný tovar, od výrobkov z dreva, keramiky či skla po lokše, klobásy, medovinu či vianočné punče. Svoj stánok majú aj rôzne charitatívne organizácie. Hlavné námestie zdobí 12-metrový vianočný stromček, ide o douglasku tisolistú z bratislavských mestských lesov.

"Kúzelný čas Vianoc sa opäť blíži do Bratislavy a my sme dnes zasvietili vianočný stromček a slávnostne sme otvorili vianočné trhy. Tak ako každý rok, aj tieto sú o niečo lepšie a krajšie," povedal primátor. Ako podotkol, aj tento rok sa zamerali na zlepšenie ich kvality, na zvýšenie celkovej kultúry prostredia, ako aj ponúkaných služieb.

Popri vianočných stánkoch a kultúrnom programe sa môžu návštevníci tešiť na klzisko na Primaciálnom i Hviezdoslavovom námestí, Uličku vianočných želaní pod imelom na Kostolnej ulici, Medzinárodný festival adventnej a vianočnej hudby či Dobrý trh na Laurinskej ulici. Pre návštevníkov trhov je pripravený pestrý kultúrny program. 

Staromestské vianočné trhy na Hviezdoslavovom námestí sa začali v piatok o 18.00 h príhovorom starostu Starého Mesta Radoslava Števčíka. Ľuďom tu bude do 23. decembra k dispozícii 22 remeselných stánkov, 16 gastrostánkov a dva charitatívne stánky. Okrem toho čaká návštevníkov sprievodný kultúrno-hudobný program i tradičné klzisko. Vianočným stromčekom je 15-metrový smrek pichľavý, ktorý darovala rodina Danterová z Koliby. Stromček je opäť zdobený 20.000 svetlami. Každú adventnú nedeľu v rovnakom čase sa bude zapaľovať jedna svieca na veľkorozmernom adventnom venci, ktorý je na námestí.

Na bezpečnosť návštevníkov bude dohliadať štátna i mestská polícia. Počas tohtoročných vianočných trhov si pripravila pre zníženie rizika ohrozenia teroristickými útokmi aj viaceré bezpečnostné opatrenia. V okolí Hviezdoslavovho námestia boli nainštalované železobetónové zábrany. Tie majú zabrániť vjazdu vozidiel na verejné priestranstvo. Na Hlavnom námestí sú využívané tzv. mechanické zátarasy. Polícia apeluje na všetkých návštevníkov vianočných trhov, aby boli ostražití, svoje osobné veci si strážili a nenechávali ich bez dozoru.