Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Regióny

V bratislavskom centre pre utečencov pomohli za týždeň vyše 6300 ľuďom

Na archívnej snímke koordinátor asistenčného centra pomoci pre utečencov z Ukrajiny v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Okrem stravy tu nájdu utečenci potrebné informácie, priestor na oddych a vybavenie si potrebnej dokumentácie.

Bratislava 5. apríla (TASR) - Vo veľkokapacitnom asistenčnom centre pomoci pre utečencov z Ukrajiny v Bratislave na Bottovej ulici pomohli za prvý týždeň vyše 6300 utečencom. TASR o tom informovali z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

"Pomoc s ubytovaním bola poskytnutá pre 307 osôb (z toho pre 102 detí). Na dočasné útočisko bolo hraničnou a cudzineckou políciou zaregistrovaných 2442 Ukrajincov, adresu si zmenilo ďalších 65 osôb," spresnili hasiči.

Centrum pomoci otvorili 28. marca. Zriadilo ho mesto Bratislava v spolupráci so štátom, neziskovým a súkromným sektorom v priestoroch bývalej dočasnej autobusovej stanice na Bottovej. V prípade potreby dokáže obslúžiť až 2500 ľudí za deň.

Okrem stravy tu nájdu utečenci potrebné informácie, priestor na oddych a vybavenie si potrebnej dokumentácie. Oddelenie tu má aj cudzinecká polícia. K dispozícii majú zdravotnú, právnu, psychologickú i sociálnu pomoc. Požiadať môžu aj o dávku v hmotnej núdzi. V centre sú taktiež detské kútiky. Pôsobia tu aj neziskové organizácie a svojich zástupcov tu má i štát.

Ľuďom utekajúcim pred vojnou v centre s vybavovaním ich potrieb denne pomáha 160 osôb. Sú medzi nimi profesionálni a dobrovoľní hasiči, policajti, pracovníci migračného úradu, úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, taktiež aj cudzineckej polície.

Centrum funguje nepretržite. Hasiči ho koordinujú a riadia v 12-hodinových zmenách.