Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V DFNsP pomáhajú zdravotní klauni už takmer 15 rokov

Ilustračné foto Foto: TASR - Roman Hanc

V súčasnosti pôsobí v bratislavskom tíme 26 zdravotných klaunov.

Bratislava 18. októbra (TASR) – Profesionálni zdravotní klauni pomáhajú svojou radosťou, pozitívnym prístupom a novými podnetmi detským pacientom, ale často aj ich rodičom v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou (DFNsP) v Bratislave už takmer 15 rokov. Toľko funguje občianske združenie Červený nos Clowndoctors, ktoré založil Gary Edwards.

"Je to dobré pre deti, ale aj pre rodičov. Pretože malé deti nemajú strach, ale rodič ten strach, samozrejme, prežíva. Veľakrát treba upokojovať skôr ich. Ale je to dôležité aj pri veľkých deťoch, ktoré sa tvária, že sú hrdinovia, že sa nič nedeje, ale strach vo svojej detskej dušičke majú," uviedla na tlačovej besede Dagmar Divišová, vedúca sestra Kliniky detskej chirurgie Lekárske fakulty Univerzity Komenského a DFNsP Bratislava.

Za pravdu jej dáva aj generálny riaditeľ nemocnice Ladislav Kužela, podľa ktorého úsmev pomáha zvládať aj ťažké a stresové situácie, ktorých je obzvlášť v nemocnici dosť. "Na jednej strane je tu umenie liečiť a na druhej je umenie robiť radosť a vyvolávať úsmev. A keď sa tieto dve umenia dajú dokopy, je to krásne," myslí si Kužela.



Okrem pravidelných návštev na detských oddeleniach nemocníc ide napríklad aj o návštevy malých pacientov pred ambulanciami a v čakárňach, týždenné programy na oddeleniach a ďalšie špeciálne programy. Tým najnovším je program N.O.S. – Na operačnú sálu, keď zdravotný klaun sprevádza dieťa od rána až po operáciu na operačnej sále. "Toto je o čosi náročnejšie, lebo pred operáciou vzniká veľmi intímny priestor a strach sa akumuluje. Preto pracuje iba jeden klaun, ktorý sprevádza dieťa, prípadne spolu s rodičom," priblížil umelecký riaditeľ združenia Pavel Mihaľák.

Zároveň však zdôrazňuje, že práca zdravotného klauna je vo všeobecnosti náročná. "Je viac citlivejší a empatickejší, lebo vždy je na hrane strachov a emočných situácií, ktoré musí zvládnuť, a musí pomôcť," podotkol Mihaľák s tým, že je často ťažké vyvodiť v každej situácii vtipnú, prípadne aspoň milú, zmäkčujúcu a stresodbúravajúcu atmosféru. Okrem iného si tiež vyžaduje silnú psychologickú prípravu.



Historicky prvú klaunovskú návštevu v DFNsP v Bratislave absolvoval zakladateľ Červeného nosa Gary Edwards začiatkom roka 2003 sám a trvala sedem hodín. Od apríla 2003 začali nemocnicu navštevovať pravidelne štyria klauni, vždy vo dvojiciach. Do konca roka 2003 to bolo zhruba 35 návštev, po oficiálnom založení združenia v apríli 2004 sa ich počet zdvojnásobil a klauni začali pravidelne navštevovať oddelenia onkológie, neurológie, urológie a ortopédie. V súčasnosti pôsobí v bratislavskom tíme 26 zdravotných klaunov, ktorí absolvujú mesačne okolo 50 klauniád. Celkovo má združenie 58 profesionálnych zdravotných klaunov, ktorí po celom Slovensku zrealizujú okolo 200 návštev. Občianske združenie zároveň hľadá posily.