Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V bratislavskom komunitnom centre budú diskutovať o odpadoch

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Cieľom debaty je poukázať na to, že veci sa dajú robiť aj inak.

Bratislava 5. decembra (TASR) – Ako sa dá žiť bez odpadu, či koľko ho ročne vyprodukuje priemerný Slovák. Aj o tom sa bude v utorok o 18.00 h diskutovať v Komunitnom centre Bystro v Bratislave. TASR o tom informovala Katarína Karcolová z komunitného centra.

Cieľom debaty je poukázať na to, že veci sa dajú robiť aj inak. "Chceli sme vytvoriť priestor, v ktorom môže každý o témach nielen diskutovať, ale aj s nimi kreatívne pracovať. Priestor, kde nebude v centre len odborník, ktorý bude prednášať o tom, čo treba robiť, ale aj človek, ktorý týmto spôsobom žije," vysvetlila Karcolová. Podotkla, že zmena musí začať u každého individuálne, ale pokiaľ nie je znásobená silou skupiny, jej dopad je malý.

"Priemerný Slovák ročne vyprodukuje 330 kilogramov odpadu. My chceme hľadať spôsoby, ako sa dá fungovať inak. Do diskusie sme pozvali spoluzakladateľku Inštitútu cirkulárnej ekonomiky Ivanu Maleš," priblížila Karcolová. Po diskusii bude pokračovať praktický workshop študentky zo Sokratovho inštitútu, na ktorom si účastníci budú môcť vyrobiť vlastný prací prášok a univerzálny čistiaci prostriedok.

Komunitné centrum Bystro funguje od marca. Organizuje workshopy, semináre, diskusie, koncerty či výstavy. Je tiež knižnicou vecí, kde si záujemcovia môžu požičať predmety, ktoré potrebujú len občas, aj miestom, kde si môžu zobrať potrebné oblečenie zadarmo.