Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Bratislave môže cez leto nastať dopravný kolaps, upozorňuje J. Uhler

Na archívnej snímke Jozef Uhler. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podľa bratislavského mestského poslanca sa bude v lete v hlavnom meste s vysokou pravdepodobnosťou naraz realizovať niekoľko dopravných projektov.

Bratislava 20. marca (TASR) – V Bratislave môžu cez leto nastať vážne dopravné problémy, miestami až kolaps. Upozorňuje na to bratislavský mestský poslanec a šéf dopravnej komisie Jozef Uhler. V lete sa podľa neho bude totiž s vysokou pravdepodobnosťou naraz realizovať niekoľko dopravných projektov, ako kompletná obnova ulice Mlynské nivy, rekonštrukcia električkovej trate v Karlovej Vsi či oprava Mosta SNP, kde sa uvažuje aj nad jeho úplným uzavretím.

"Je vysoko pravdepodobné, že sa nám tieto projekty stretnú v jednom čase. Zrejme v lete počas prázdnin," upozornil Uhler. Či sa tak naozaj stane bude podľa poslanca jasné až po skončení všetkých verejných obstarávaní a uzavretí zmlúv.

Šéf dopravnej komisie pripustil, že Most SNP môže byť pre rekonštrukciu úplne uzavretý. Uvažuje sa však aj nad obmedzením premávky na moste v jednom pruhu, v každom smere. "Most SNP je v zlom stave, práve preto sa ide rekonštruovať. Tým, že nebola robená pravidelná údržba, je viac opotrebovaný ako by mal byť," priblížil Uhler. Ako podotkol, bude potrebné spevniť celú konštrukciu mosta.

Ak by sa tieto projekty termínovo v lete streli, podľa poslanca by bola v Bratislave preťažená Karloveská ulica, Nábrežie armádneho generála Ludvíka Svobodu či Rázusovo nábrežie. Taktiež by bol omnoho viac zaťažený Prístavný most, Most Apollo či Most Lafranconi a veľké dopravné zápchy okolo Mlynských nív. "Ak to nastane, je lepšie, aby Bratislavčania využívali viac verejnú dopravu. Dopravný podnik Bratislava (DPB) je na všetky zmeny pripravený, ale bude to mimoriadne náročné," podotkol Uhler.

Hlavné mesto pre TASR uviedlo, že pre plánované dopravné projekty pracuje na pláne organizácie dopravy so všetkými zainteresovanými orgánmi. "Rokovania stále prebiehajú a bolo by predčasné hovoriť o konkrétnych termínoch v súvislosti so stavebnými prácami," uviedla Iveta Kešeľáková z komunikačného oddelenia bratislavského magistrátu. Ako podotkla, mesto v spolupráci s DPB a krajským dopravným inšpektorátom hľadá spôsoby, ako pri týchto dopravných projektoch čo najviac eliminovať negatívne dopady na dopravu v Bratislave a zaťažiť cestujúcu verejnosť v čo najmenšej možnej miere.