Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Električky cez bratislavský Starý most začnú premávať v piatok

Na snímke električka počas skúšobnej jazdy po novom Starom moste. Foto: Hlavné mesto

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal povedal, že trať je schopná prevádzky a nič nebráni pustiť električky na Starý most a do Petržalky.

Bratislava 6. júla (TASR) – Električky s cestujúcimi začnú cez bratislavský Starý most do Petržalky premávať v piatok 8. júla. Kolaudačné rozhodnutie Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), ako špeciálneho stavebného úradu pre mestské dráhy, by malo vo štvrtok (7.7.) nadobudnúť právoplatnosť. Zvlnenie koľajníc v Petržalke je už opravené, prebehla i nová technicko-bezpečnostná skúška trate. Podľa bratislavského magistrátu spusteniu električkovej dopravy cez Starý most už nič nebráni.

"Trať je schopná prevádzky a už nám preto nič nebráni pustiť na Starý most a do Petržalky aj električky," povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal s tým, že oficiálne spustenie trate bude v piatok o 17.00 h. Naposledy prešla električka s cestujúcimi do Petržalky v roku 1961.

Minulý týždeň ale vznikli obavy, či vôbec na začiatku júla začnú električky do Petržalky jazdiť. Na časti trate v smere od Bosákovej ulice po obratisko sa totiž pod vplyvom horúčav zvlnili koľajnice. Hlavné mesto však hneď avizovalo, že trať opraví a skontroluje, aby nebol ohrozený termín spustenia električkovej dopravy.

Cez novopostavený Starý most v Bratislave môžu prechádzať chodci a cyklisti od 19. mája. O takmer mesiac, 15. júna, sa na Štúrovu ulicu a Vajanského nábrežie v hlavnom meste mohli vrátiť aj električky. Ich premávka bola pozastavená v rámci rekonštrukcie Starého mosta a vybudovania električkovej trate do Petržalky.

So stavebnými prácami sa skončilo v polovici decembra minulého roka. Konzorcium troch firiem projekt realizovalo za 58,8 milióna eur bez DPH. Na financovaní projektu sa 85 percentami podieľala Európska únia, desiatimi percentami štát a piatimi percentami mesto. Aby ho eurofondy preplatili, museli ho dokončiť do konca roka 2015. 

Starý most však do mája verejnosti sprístupnený nebol. Mesto muselo najprv požiadať o začatie kolaudačných konaní. Prvá kolaudácia týkajúca sa objektu Starého mosta sa začala 20. januára, následne boli podané návrhy na vydanie kolaudačného rozhodnutia aj na ostatné objekty.