Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Regióny

V podchode na Karloveskej ulici možno vstúpiť do podmorského sveta

Graffiti s motívom rozprávkového podmorského sveta spestrili podchod pri obchodnom dome Centrum v bratislavskej Karlovej Vsi. Foto: TASR/Michal Svítok

Vynovený podchod má aj preventívny účel, deti by mal odradiť od preliezania zábradlia a behania cez rušnú cestnú komunikáciu.

Bratislava 20. augusta (TASR) - Graffiti s motívom rozprávkového podmorského sveta spestrili podchod pri obchodnom dome Centrum v bratislavskej Karlovej Vsi.

Revitalizácia podchodu má podľa samosprávy nielen estetický, ale aj preventívny účel.

Tu bude player


Podľa prednostu karlovoveského miestneho úradu Rastislava Velčeka chceli znížiť riziko nešťastí na Karloveskej ulici, ktorému sa vystavovali deti z blízkej základnej školy, keď prechádzali na električkovú zastávku.

Prevencia pre deti

"Rozmýšľali sme, ako odradiť deti od preliezania zábradlia a behania cez rušnú komunikáciu," uviedol pre TASR Velček. Preto podľa neho aj medzi námetmi na graffiti jednoznačne vyhral podmorský svet. "Predstava toho, že pri vstupe do podchodu sa akoby ocitnete v podmorskom svete, je pre deti obrovským lákadlom."



Velček informoval, že podchod realizovali bratislavskí sprejeri, ktorí už pre mestskú časť maľovali detské ihrisko na Adámiho ulici "Žalmanka". Spolu s graffiti umelcami boli iniciátormi myšlienky starostka Karlovej Vsi Iveta Hanulíková a miestna poslankyňa Alena Schinglerová. "Inšpirovali sme sa tým, ako bol pred majstrovstvami sveta v hokeji urobený podchod na Trnavskom mýte," uviedla Schinglerová.

Projekt finančne podporil Bratislavský samosprávny kraj, ktorý prispel sumou 1500 eur, ďalších 500 eur pridala sponzorským darom súkromná spoločnosť Castor and Pollux.


Chcú skrášliť aj ďalšie podchody

Graffiti s motívom rozprávkového podmorského sveta spestrili podchod pri obchodnom dome Centrum v bratislavskej Karlovej Vsi.
Foto: TASR/Michal Svítok
Finančné prostriedky však postačovali iba na to, aby sa vymaľovali steny podchodu. Strop a vstupy do podchodu zatiaľ vymaľované nie sú. Poslankyňa Alena Schinglerová pre TASR povedala, že mestská časť žiadala o dotáciu magistrát hlavného mesta, ten však odvetil, že finančné prostriedky na takýto projekt nemá. Schinglerová napriek tomu verí, že práve v spolupráci s magistrátom sa podarí nájsť riešenie. "Skúsime ešte raz zvolať rokovanie s magistrátom a nájsť riešenie, aby sme mohli pekne upraviť celý priestor podchodu."

Podľa Rastislava Velčeka by v budúcnosti chceli určite podobným spôsobom skrášliť a oživiť ďalšie verejné priestranstvá v mestskej časti. Aj on ale dodal, že všetko závisí od finančných možností mestskej časti, prípadne od získania ďalších sponzorov.