Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V bratislavskom Prievoze otvorili nový dom smútku

Na snímke primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Foto: FOTO TASR - Dano Veselský

Starý dom smútku bol v havarijnom stave, preto sa mestské pohrebníctvo Marianum rozhodlo postaviť nový. Jeho výstavba sa začala v októbri 2016 a kolaudácia stavby sa uskutočnila v júni.


Bratislava 21. septembra (TASR) – Hlavné mesto a Marianum - pohrebníctvo mesta Bratislavy odovzdali dnes do užívania nový dom smútku na cintoríne v ružinovskom Prievoze. Starý dom smútku bol v havarijnom stave, preto sa Marianum rozhodlo postaviť nový. Jeho výstavba sa začala v októbri 2016 a kolaudácia stavby sa uskutočnila v júni.

"Súčasťou povinností mesta je okrem iného aj zabezpečiť dôstojné podmienky na rozlúčku s našimi najbližšími. Starý dom smútku v Prievoze už tieto podmienky nespĺňal. Preto sme v spolupráci s organizáciou Marianum zabezpečili vybudovanie nového moderného domu smútku," povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Nový dom smútku bude slúžiť predovšetkým na posledné rozlúčky so zosnulými a iné pietne akty alebo pobožnosti. Pri výstavbe bola zachovaná pôvodná architektonická časť fasády ako pamätihodnosť a zabezpečený aj nový mobiliár, ozvučenie a technická miestnosť správcu cintorína. Vybudovali aj nové toalety, bezbariérový prístup a prístrešok pre prípad väčšieho počtu účastníkov obradov. Celkové náklady dosiahli sumu 112.137 eur, z toho hlavné mesto zaplatilo 50.000 eur a Marianum z vlastných zdrojov 62.137 eur.

"Pre výstavbu nového domu smútku sme sa rozhodli najmä z dôvodu, že ten starý už bol v havarijnom stave. Statický posudok preukázal, že už nespĺňal prevádzkovo-technické a najmä stavebno-bezpečnostné požiadavky," vysvetlil riaditeľ pohrebníctva Marianum Radoslav Vavruš.

Cintorín v Prievoze bol rekonštruovaný v roku 2015. Ošetrili tu dreviny, vymenili chodníky, pribudlo vnútorné verejné osvetlenie cintorína a obnovili lavičky. V pláne sú aj ďalšie zámery rozvoja cintorína, najmä pokiaľ ide o jeho rozširovanie.

V správe Marianum je 18 civilných cintorínov a urnový háj v areáli krematória v západnej časti mesta na svahoch Malých Karpát. Medzi cintorínmi sú zarátané aj tri historické – Ondrejský, Mikulášsky a Kozia brána. Všetky cintoríny postupne obnovujú.