Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V septembri chcú začať s obnovou sanatória na Železnej studničke

Ilustračné foto. Foto: TASR

Zámer, ktorý predložila na posudzovanie vplyvov na životné prostredie, hovorí aj o spornej revitalizácii kúpaliska.

Bratislava 2. marca (TASR) – Bývalé sanatórium na bratislavskej Železnej studničke má prejsť rekonštrukciou. Investičná skupina Arca Capital chce rehabilitačný areál obnoviť a k národnej kultúrnej pamiatke pristavať apartmánové domy. Zámer, ktorý predložila na posudzovanie vplyvov na životné prostredie, hovorí aj o spornej revitalizácii kúpaliska. To vlani úrady neodporučili.

Investor chce na pozemkoch bývalého sanatória vytvoriť moderné zdravotnícke a rehabilitačné zariadenie. V areáli plánuje služby ako gynekologicko-pôrodnícke oddelenie s asistovanou reprodukciou, beauty chirurgiu, rehabilitáciu v prírode a kúpanie v prírode. Niektoré dnešné objekty plánuje zbúrať, niektoré obnoviť a tiež vybudovať ďalšie.

Kompletnou rekonštrukciou má prejsť pôvodný, pamiatkovo chránený objekt sanatória, ktorý vybudovali ešte v rokoch 1943 až 1944 pre potreby armády a ktorému sa ľudovo hovorilo Čatlošova vila. Objekt má jedno podzemné a dve nadzemné podlažia plus podkrovie. Zmeniť tam investor chce len vnútornú dispozíciu objektu a znížiť plánuje počet izieb. Na vstupnom podlaží plánuje zachovať vstupnú halu s recepciou, schodiskom, stravovacím zariadením a klubovňou. Časť suterénu sa zrekonštruuje na wellness s občerstvením, na druhom podlaží majú ostať izby.

"Existujúci objekt je zachovalý, jeho stavebno-technický stav zodpovedá jeho veku. Niektoré konštrukcie, najmä drevené, bude nutné hlbšie preskúmať za účelom vylúčenia ich poškodenia škodcami, hubami, alebo klimatickými vplyvmi," uvádza investor.

K objektu zo 40. rokov plánuje investor pristavať budovu s troma nadzemnými podlažiami a s podzemnou garážou so 16 stojiskami. Budova má rozšíriť a doplniť funkcie sanatória. Arca Capital hovorí o wellness, konzultačnom centre a ďalšej lôžkovej časti. "Nový objekt výškovým osadením kopíruje vrstevnice terénu, čo umožňuje priamy východ na terén z každého podlažia. Všetky terasy a strecha objektu sú zatrávnené, pochôdzne," uvádza investor. Objekt má byť náhradou za budovu balneoterapie, ktorú plánuje investor spolu so starou vrátnicou a garážami zbúrať.

Na pozemkoch majú tiež pre pacientov vyrásť samostatne stojace apartmány. Investor ich plánuje postaviť deväť alebo 11, závisí od zvoleného variantu. "Objekt má zatrávnenú strechu a v niektorých miestach cez ňu prenikajú stromy," opisuje investor apartmán. Firma plánuje v areáli zamestnať 36 ľudí a počíta s kapacitou 77 pacientov, väčšina z nich má byť ubytovaná.

Zrekonštruovať sa plánujú v lokalite aj bazény spolu so servisným objektom, ktoré majú slúžiť len pre potreby sanatória. Arca Capital chcelo ešte nedávno obnoviť v lesoparku kúpalisko a otvoriť ho pre verejnosť. Proti zámeru sa však zdvihli protesty aktivistov a Okresný úrad Bratislava tiež napokon vlani vydal stanovisko, na základe ktorého revitalizáciu kúpaliska neodporučil.

Vytvoriť chce investor 32 parkovacích miest, z čoho má byť polovica v podzemí a polovica na teréne. Dnes ich je 29. Na pozemkoch je v súčasnosti zastavaná plocha vyše 2000 štvorcových metrov (m2), po novom to má byť viac než 5000 m2.

S projektom plánuje investor začať v septembri tohto roku a skončiť o dva roky neskôr. Areál by tak mohol podľa neho začať fungovať od januára 2018. Náklady na projekt odhaduje na 9,5 milióna eur.

Okresný úrad Bratislava po ukončení zisťovacieho konania už vydal rozhodnutie, že projekt sa bude posudzovať podľa zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie.

Prvé informácie o obnove areálu sa objavili už v roku 2010. Rok predtým totiž získala Arca Capital pozemky po oboch stranách Cesty mládeže do svojho výlučného vlastníctva. Do projektu s názvom Vydrica Baths vtedy plánovala investovať 25 miliónov eur.