Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

V spustnutej budove bratislavského hotela prebehla bezpečnostná akcia

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Cieľom akcie bolo spojiť sa s ľuďmi bez domova, ktorí v objekte žijú.

Bratislava 27. apríla (TASR) - Bratislavskí mestskí policajti zorganizovali v uplynulých dňoch preventívno-bezpečnostnú akciu v spustnutej budove bývalého hotela na bratislavských Zlatých pieskoch. Na akcii sa podieľala aj štátna polícia, mestský terénny tím a sociálna kuratela. Cieľom akcie bolo spojiť sa s ľuďmi bez domova, ktorí v objekte žijú. TASR o tom informovala hovorkyňa bratislavskej mestskej polície Barbora Krajčovičová.

"Počas akcie sme chceli umožniť sociálnym pracovníkom poskytnúť pomoc ľuďom bez domova, skontrolovať ich zdravotný stav a preveriť, či sa v objekte nenachádzajú maloleté osoby. Keďže je naplánované búranie objektu, je nutné pomôcť ľuďom, ktorí v ňom bývajú, a poskytnúť im alternatívne možnosti na prespanie," objasnila Krajčovičová.

V budove sa nachádzalo 20 ľudí bez domova, z toho dve tehotné ženy. Polícia s nimi preberala ďalšie možnosti alternatívneho ubytovania, keďže zotrvať v budove ďalej nemôžu. Policajtom a sociálnym pracovníkom asistovala aj posádka sanitky Hasičského a záchranného zboru. Pripravená bola poskytnúť pomoc a ošetriť prípadných zranených ľudí.

Hotel patrí pod Správu telovýchovných a rekreačných zariadení hlavného mesta. Od roku 2016 nie je v prevádzke, keďže to neumožňoval technický stav. Počas šiestich rokov si v tomto objekte našlo útočisko viacero ľudí bez domova. "V súčasnosti je už budova prázdna a zabezpečená technickými zábranami, aby do nej nikto nevstupoval. Celý areál je nepretržite strážený pracovníkmi súkromno-bezpečnostnej služby," spresnila Krajčovičová.

Podobná preventívno-bezpečnostná akcia sa konala aj pred koncom roka 2021. V rámci nej mestskí i štátni policajti asistovali sociálnym pracovníkom pri práci s ľuďmi bez domova v priestoroch bývalej pošty v bratislavskej Dúbravke.