Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Regióny

V bratislavskom Starom Meste uzatvorili vlani vyše 480 manželstiev

Na archívnej snímke pohľad na mestskú časť Bratislava - Staré Mesto. Foto: TASR Marko Erd

Podľa mestskej časti sú páry pri výbere miesta sobáša viac kreatívnejší a "neboja" sa ani obradu mimo víkendov.

Bratislava 9. januára (TASR) - V bratislavskom Starom Meste uzavreli vlani 486 manželstiev. Až 16 párov si svoje "áno" povedalo 9. septembra. Exponovaných termínov na vstup do manželstva však bolo viacero. Informuje o tom mestská časť na sociálnej sieti.

"Dvanásť párov sa sobášilo 13. mája a jedenásť manželstiev bolo uzavretých 15. apríla a 27. mája," spresňuje samospráva.

Podľa mestskej časti sú páry pri výbere miesta sobáša viac kreatívnejší a "neboja" sa ani obradu mimo víkendov. Sobáši sa často napríklad v Mirbachovom paláci, galérii Nedbalka, dome Albrechtovcov, v priestoroch Michalskej brány či v hoteloch v historickom centre mesta. "Takmer štvrtina obradov je medzi pármi, kde je minimálne jeden zo snúbencov cudzinec," dopĺňa mestská časť.

Na území Starého Mesta sa zároveň stále rodí o čosi viac chlapcov ako dievčat. V minulom roku sa tam narodilo 919 detí, z toho 462 chlapcov. Medzi dievčenskými menami dominovala Ema, Sára, Sofia, Hana a Olívia, medzi najpoužívanejšími chlapčenskými menami boli Adam, Samuel, Jakub, Šimon a Lukáš.

"Multikultúrnosť sa zrkadlí aj vo zvláštnych menách, ktoré matrikárky zapisujú do rodných listov. Napríklad Aaraw, Aimee, Danilo, Daphne, Gallo, Kaia, Makar, Matvii, Rishi, Sheina či Yeva," dopĺňa mestská časť.

V Starom Meste zomrelo vlani 820 ľudí.