Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

REPORTÁŽ: V Bratislave plánujú umiestniť verejné chladničky

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ktokoľvek do nich bude môcť vložiť jedlo a ktokoľvek si ho môže naopak vziať.

Bratislava 24. mája (TASR) – V Bratislave zrejme čoskoro pribudnú verejné chladničky. Ich umiestnenie v hlavnom meste plánuje občianske združenie (OZ) Free Food, ktoré chce týmto spôsobom upozorniť a prispieť k zmierneniu problému plytvania potravinami. "Na svete sa vyhodí obrovské množstvo potravín, do výroby ktorých ide veľa energie a až tretina z nich skončí v koši, aj keď zároveň množstvo ľudí stále nemá čo jesť," priblížila pre TASR Lucia Hrašková z OZ Free Food.

Chladničky chce združenie umiestniť v Bratislave na frekventovaných, verejne dostupných a najlepšie krytých miestach. Ktokoľvek do nich bude následne môcť vložiť jedlo a ktokoľvek si ho môže naopak vziať. "Podobný projekt výborne funguje napríklad v Nemecku a Česku a v roku 2014 krátko aj na Slovensku, v rámci festivalu Ekotopfilm. Teraz by sme ho chceli rozbehnúť znovu," povedala Hrašková.



Združenie má zatiaľ k dispozícii tri chladničky, ktoré dostalo darom. Najprv plánuje v hlavnom meste využiť tie a ak projekt uspeje, budú uvažovať nad ďalšími chladničkami a prípadne ich umiestnením aj v iných mestách. "Spoluprácu nám už sľúbil magistrát hlavného mesta a bratislavské mestské časti Karlova Ves, Rača a Nové Mesto. Od realizácie nás momentálne delia len chýbajúce financie na materiály potrebné na úpravu chladničiek do finálnej podoby," priblížila Hrašková.

O údržbu chladničiek sa postará združenie. Poplatky za elektrinu zas bude pokrývať organizácia, ktorá ich u seba prichýli. "Na chladničky plánujeme nalepiť pravidlá alebo odporúčania, ktoré majú pomôcť urobiť projekt bezpečným a udržateľným," podotkla Hrašková.

OZ Free Food upozorňuje, že ročne sa na celom svete vyhodí 1,3 miliardy ton jedla - tretina celkovej produkcie potravín. Takmer 800 miliónov ľudí je pritom podvyživených a potraviny, ktoré sa na svete ročne vyhodia, by nasýtili tri miliardy ľudí. Najviac plytvajú domácnosti a jednotlivci.