Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Obstarávanie na bratislavský park Gaštanica ešte nie je ukončené

Les na Kolibe - ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Spis s výsledkami verejného obstarávania však už mestská časť odstupuje na kontrolu Úradu vlády SR.

Bratislava 28. júla (TASR) – Verejné obstarávanie na dodávateľa revitalizácie parku Gaštanica na Kolibe v bratislavskom Novom Meste zatiaľ ukončené nie je. Spis s výsledkami verejného obstarávania však už mestská časť odstupuje na kontrolu Úradu vlády SR. Následne by sa malo pristúpiť k podpisu a uzavretiu zmlúv. Pre TASR to uviedol Ján Borčin z novomestského miestneho úradu.

Kedy by sa mohlo začať so samotnými revitalizačnými prácami, v súčasnosti ešte nie je známe. Všetko totiž podľa Borčina závisí od ukončenia procesu verejného obstarávania. Potom bude známy nielen dátum, ale aj celková suma, ktorú si práce vyžiadajú. "Celý proces musí byť ukončený do 30. apríla 2017, vrátane finančného zúčtovania," odpovedal Borčin na otázku, ako dlho by jednotlivé etapy revitalizácie mohli trvať.

Hlavným cieľom projektu je predovšetkým zastavenie degradácie ekosystému lesoparku a zachovanie existujúcej zelene. V parku rastie viac ako 60 jedlých gaštanov, takmer polovica má však kôru napadnutú rakovinou. Genofond vzácneho gaštana jedlého pritom siaha až do obdobia rímskeho osídlenia.

Novou výsadbou by sa malo tiež zabrániť odplavovaniu a erózii zeminy. Areál parku by tak mal v budúcnosti efektívnejšie hospodáriť s vodou, zadržaniu dažďovej vody by malo pomôcť vytvorenie tzv. svahových zasiakavacích pásov po vrstevniciach. Voda tak bude slúžiť na zavlažovanie parku a nebude stekať do blízkej zastavanej časti.

Súčasťou revitalizácie je zároveň vytvorenie oddychovej zóny s lavičkami, altánkom, detským ihriskom, fitness prvkami a tiež výbehom pre psov.

Náklady na revitalizáciu Gaštanice sa odhadujú na 320.000 eur. Z toho 225.000 eur pôjde z tzv. nórskych fondov, ktoré mestská časť získala v spolupráci s hlavným mestom v rámci projektu Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy. Zvyšok dofinancuje novomestská samospráva z vlastného rozpočtu.