Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Vianoce slávia aj v bratislavských nemocniciach a ústavoch

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Budú podávať tradičnú večeru, pre ľudí s diétou pripravili ľahšiu alternatívu. Pre deti prichystali sponzori pod vianočný stromček darčeky.

Bratislava 24. decembra (TASR) - Bratislavské nemocnice a ústavy pripravujú pre pacientov na Štedrý deň sviatočné menu. Budú podávať tradičnú večeru, pre ľudí s diétou pripravili ľahšiu alternatívu. Pre deti prichystali sponzori pod vianočný stromček darčeky.

Zdravotnícke zariadenia prispôsobujú počas Vianoc aj návštevné hodiny. Pacienti, ktorým to zdravotný stav dovoľuje, odišli na sviatky za rodinou.

"Budeme servírovať zemiakový šalát s majonézou a rybou, chýbať nebudú koláče, ovocie, džús. Kapustnica bude súčasťou obedového menu," povedala Dana Kamenická, hovorkyňa Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFNsP) v Bratislave.

Počas sviatkov prispôsobuje detská nemocnica aj návštevné hodiny. "Napríklad na detskej onkológii môžu pacienti tráviť Vianoce v širšom kruhu rodiny, chceme, aby sa aspoň sčasti cítili ako doma," povedala Kamenická. Vlani ležalo v nemocnici počas Vianoc asi 90 detí. Podobný počet očakáva DFNsP aj tento rok.

"Našich pacientov čaká kapustnica, vyprážaná ryba, zemiakový šalát a zákusok. Pre tých, ktorých zdravotný stav si vyžaduje diétu, pripravíme kyslú zemiakovú polievku, pečenú rybu a zemiakové pyré. Všetci pacienti zároveň dostanú ovocie a oplátky s medom," uviedla hovorkyňa Národného onkologického ústavu (NOÚ) v Bratislave Martina Šoltésová.

Nasledujúce sviatočné dni nebude podľa nej na stole chýbať pečené kura, rezeň či domáce koláče. Sviatkom prispôsobia v onkologickom ústave aj návštevné hodiny. Počas Vianoc bude v NOÚ približne 80 pacientov.

V detskom kardiocentre už malí pacienti dostali v predstihu hračky či balíčky so sladkosťami. Takisto sa tam podáva tradičné sviatočné menu a inak tomu nie je ani v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH). "Aj tu dostane pacient balíček, možno v ňom nájsť vianočné oblátky, med, vianočné pečivo a ovocie," doplnila hovorkyňa NÚSCH Dobroslava Krajačičová-Lauková. Návštevné hodiny majú voľnejší režim ako počas roka.

Návštevné hodiny počas sviatkov sa v Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) nelíšia od víkendového režimu. Pacienti s diétou budú večerať zemiakové pyré, dusenú rybu a cviklu. "Ostatní si pochutia na tradičnej štedrej večeri," dodala hovorkyňa UNB Eva Kliská.