Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Bratislava vyčistila 20 čiernych skládok s vyše 500 tonami odpadu

Ilustračné foto Foto: TASR - Daniel Veselský

Pre čistotu na budovách v meste zase magistrát zakúpil prístroj na odstraňovanie grafitov. Podľa hovorkyne stál približne 7000 eur.

Bratislava 30. januára (TASR) – Viac ako 515 ton odpadu na 20 čiernych skládkach – to zmizlo počas minulého roku z pozemkov hlavného mesta. Bratislavský magistrát na vyčistenie lokalít minul 20.650 eur, časť nákladov mu preplatil Environmentálny fond.

"Mesto sa počas uplynulého roka vysporiadalo s čiernymi skládkami najmä komunálneho odpadu v Petržalke, Dúbravke, Novom Meste, Rači, Starom Meste, Devíne či vo Vajnoroch," informovala TASR hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová. Podotkla, že odstránením nelegálne uloženého odpadu sa zabránilo kontaminácii pôdy i povrchových a podzemných vôd.

V lete minulého roku mesto podalo žiadosť na Environmentálny fond spolu so štúdiou, ktorá obsahovala opis 14 skládok. V decembri bolo potom z fondu samospráve preplatených vyše 8100 eur na refundáciu 95 percent nákladov.

Pre čistotu na budovách v meste zase magistrát zakúpil prístroj na odstraňovanie grafitov. Podľa hovorkyne stál približne 7000 eur. "Mesto začne vo svojej réžii grafity odstraňovať z budov základných umeleckých škôl a centier voľného času, následne bude pokračovať na ďalších budovách v správe hlavného mesta," priblížila.

Súkromným vlastníkom nehnuteľností zasa pomáha mesto s odstraňovaním nelegálnych grafitov finančným príspevkom. Ten možno použiť nielen na samotné odstránenie grafitov, ale napríklad aj na antigrafitový náter.