Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Spoznajte najlepšie ruské fotografie na Bratislavskom hrade

Tlačová konferencia pri príležitosti otvorenia výstavy súboru fotografií laureátov medzinárodnej súťaže World Press Photo z Ruska a Sovietskeho zväzu za celú jej históriu v rokoch 1956 až 2013. Na snímke sprava riaditeľ Russ press photo Vasili Prudnikov a viacnásobný víťaz World press photo Sergej Kivrin. Foto: TASR/Michal Svítok

Okrem športových záberov sú na výstave portréty, fotografie zo súťažných kategórii aktualita, každodenný život, reportáž, životné prostredie či svet umenia.

Bratislava 5. decembra (TASR) – Fotografie viacnásobných víťazov a ďalších ocenených fotografov z Ruska a Sovietskeho zväzu v prestížnej svetovej súťaži World Press Photo (WPP) prezentuje výstava na Západnej terase Bratislavského hradu. Séria 540 fotografií od 120 autorov je o to unikátnejšia, že dokumentuje celú históriu súťaže WPP za obdobie rokov 1956 až 2014.

"Je to náš projekt Grand Prix po rusky, ktorý štvrtý rok cestuje po svete. Okrem 11 ruských miest ho videli na fotografickom festivale v americkom Houstone, v holandskom Amsterdame, kde je sídlo WPP a sme radi, že je aj u vás. Je to jediná národná výstava z hľadiska žurnalistiky a na rozdiel od ročných výstav tejto súťaže je prierezová, kde možno sledovať vývoj fotografie za polstoročie," na dnešnej tlačovej konferencii zdôvodnil riaditeľ Russ Press Photo Vasilij Prudnikov.

Aj podľa viacnásobného víťaza WPP Sergeja Kivrina je to výnimočná výstava. To potvrdzuje aj jej miesto na Bratislavskom hrade, čo je podľa autorov bratislavský Kremeľ – hlavná budova krajiny.

"Pochádzam z fotografickej rodiny a ako chlapec som mal fóbiu z fotografovania. Keď ma fotili, akoby mi kradli dušu. Na vystavených fotografiách sú ľudia, ktorí už nežijú a ich duša tu je stále. Som šťastný, že som sa dožil digitálneho fotografovania a vôbec mi nie je ľúto za analógovým. No som rád, že som ho absolvoval. Nové technológie sú veľmi progresívne oproti pôvodným kinofilmom a aj uchovávanie fotografií je jednoduchšie. V roku 1993 môj aj otcov archív vyhorel," prezradil športový fotograf Sergej Kivrin, ktorý pokračuje v otcových šľapajach.

Okrem športových záberov sú na výstave portréty, fotografie zo súťažných kategórii aktualita, každodenný život, reportáž, životné prostredie či svet umenia. Niektoré sú aj vtipné momentky. Medzi nimi sú aj ocenené fotografie Yurija Kozyreva, ktorý má v Mirbachovom pláci Galérie mesta Bratislavy autorskú výstavu.

"Na hrade je famózna výstava, neuveriteľná kolekcia nielen množstvom fotografií. Tie od roku 1956 zobrazujú život v krajine ešte počas Sovietskeho zväzu a súčasní mladí autori už majú úplne iné videnie. Teším sa, že je u nás a môžu ju vidieť nielen fotografi, ale každý človek, aby si urobili predstavu o živote predtým a teraz," uviedla pre TASR Jana Garvoldtová, riaditeľka Slovak Press Photo, ktorá je spoluorganizátorkou výstavy. Tá potrvá do 31. decembra.