Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Za prezentáciou súhlasu s výstavbou Pri kríži má byť manipulácia

Juraj Káčer Foto: TASR/Martin Baumann

Káčer dá na najbližšom rokovaní mestského zastupiteľstva návrh na prelomenie primátorovho veta. Nesrovnal totiž odmietol podpísať uznesenie, ktoré malo zabrániť výstavbe.


Bratislava 7. februára (TASR) – Ak niekto zo stretnutia primátora Bratislavy Iva Nesrovnala s obyvateľmi lokality Pri kríži vydedukoval, že títo dávajú súhlas s výstavbou náhradných nájomných bytov, ide o manipuláciu. Na dnešnom rokovaní miestneho zastupiteľstva to uviedol poslanec Dúbravky Marcel Burkert, priamy účastník piatkového (3. 2.) stretnutia.

Burkert objasňoval situáciu na vyzvanie svojho poslaneckého kolegu z miestneho zastupiteľstva a zároveň bratislavského mestského poslanca Juraja Káčera (Otvorený klub). "Veľmi ma prekvapila tlačová správa magistrátu, že na stretnutí, na ktorom bolo za Dúbravku pár ľudí, akoby zaznel súhlas s výstavbou, keďže viem, že viaceré terénne prieskumy priamo na mieste preukázali jednoznačný nesúhlas," upozornil Káčer.

Burkert, ktorý sa na stretnutí zúčastnil ako zástupca petície za park Pri kríži, ktorá odmieta výstavbu, deklaroval, že žiadny súhlas nepadol. Primátor podľa neho na stretnutí iba obhajoval argumenty za výstavbu a o alternatívnom riešení hovoriť nechcel. Navyše na stretnutie okrem petičiarov pozval aj odporcov petície, ktorí podľa Burkerta nepriamo s výstavbou súhlasili. "S touto skupinkou nás spojil a nepriamo tvrdí, že sme mu odobrili zámer stavať. Nie je to pravda," zdôraznil Burkert.

Káčer ako poslanec vyhlásil, že na najbližšom rokovaní mestského zastupiteľstva (16. 2.) dá návrh na prelomenie primátorovho veta. Nesrovnal totiž odmietol podpísať uznesenie, ktoré malo zabrániť výstavbe. Poslanec je pripravený, že tentoraz to bude súboj o hlasy. "Keď sme schválili uznesenie o zverení pozemku mestskej časti, primátor nebol pripravený. Teraz pripravený je a na výstavbe mu záleží,“ naznačil Káčer nejednoznačné rokovanie.

V tejto súvislosti vyzval i poslanca z miestneho i mestského zastupiteľstva Petra Hanulíka (Klub pre Bratislavu), aby získal pre hlasovanie za prelomenie primátorovho veta členov svojho poslaneckého klubu. „Ak 13 poslancov vášho klubu zahlasuje za prelomenie veta, som presvedčený, že Dúbravka bude pred nezmyselnou výstavbou uchránená,“ uviedol. Hanulík mu na to odvetil, že členovia jeho klubu hlasovali už predtým tak, aby sa Pri kríži nestavalo. „V tomto sme zajedno, že toto nie je riešenie,“ povedal Hanulík.

Nesrovnal s Dúbravčanmi z lokality Pri kríži hovoril o zámere výstavby v piatok (3. 2.). Magistrát tvrdí, že obyvatelia prijali ideový návrh ako vcelku dobré riešenie, pričom predstavili svoje návrhy na zlepšenie. Primátor ich prijal a vie si predstaviť nájdenie kompromisu.

TASR dnes Nesrovnal informoval, že nepodpísal uznesenie mestského zastupiteľstva, ktorým poslanci schválili zverenie dotknutých pozemkov Pri kríži do správy mestskej časti, ktorá ich nesmie previesť na tretie subjekty a zároveň nemôže dať súhlas stavebníkovi, aby na nich postavil náhradné byty. Primátor tvrdí, že toto uznesenie je protizákonné a znamenalo by finančné poškodenie Bratislavy.