Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Známe tváre opäť vyrazili do ulíc na bicykloch, aby pomohli deťom

Z podujatia hromadný štart Misie 06. Vyše päťdesiat známych osobností, ktoré sa na jeden deň stali špeciálnymi cyklokuriérmi, aby tak pomohli Alexovi, Nikolke, Tatiane, Jakubovi a Miške, 7. júna 2017 v Bratislave. Foto: TASR/Jakub Kotian

Projekt Misia vznikol v susednom Česku. Jej autormi sú českí herci a režiséri P. Forman a Z. Svěrák a majiteľ kuriérskej spoločnosti D. Voverka, ktorí sa inšpirovali českým filmom Vratné láhve.

Bratislava 7. júna (TASR) – Takmer 50 známych tvárí zo spoločenského života, medzi nimi mnohí herci, speváci, hudobníci, režiséri, novinári či športovci, sa dnes menia na cyklokuriérov. Do bratislavských ulíc vyrazili na bicykloch, aby v rámci charitatívneho podujatia Misia 06 podporili dobrú vec. Ich cieľom je prostredníctvom doručených certifikátov vyzbierať čo najviac peňazí na pomoc chorým deťom, napr. po detskej mozgovej obrne.

"Neplatíme dlhodobé záležitosti. Vždy sa dáva jedna pomôcka alebo niekoľko pomôcok, ktoré pomáhajú riešiť ich situáciu. Sú to napr. Alex, Nikolka, Tánička, väčšinou sú to deti po detskej mozgovej obrne," priblížil ambasádor projektu, scenárista a režisér Nikita Slovák. Podľa neho majú pritom často aj spätnú väzbu od rodín, ktorým pomohli. "Minulý rok som mal na rukách dievča, ktoré nemohlo chodiť. A dostali sme video, ako už chodí. Zažívame to na vlastné oči a sledujeme ich vývoj a pomoc," doplnil Slovák, ktorého zároveň teší každým rokom narastajúci záujem zo strany dobrovoľníkov.

Pripravený prijímať objednávky je medzi inými aj herec Robo Jakab, ktorý sa na dnešok dlhodobo na bicykli pripravoval. Verí, že bude čo najviac objednávok na dobrú vec a vyzbiera sa čo najvyššia suma. Vtipne poznamenal, že sa obáva len toho, že sa v uliciach hlavného mesta stratí. "Keby som sa náhodou stratil, že by ste ma našli, ako sa niekde motám, tak ma, prosím, nasmerujte," povedal Jakab. Rovnako čo najvyššiu možnú sumu, aká sa bude dať, je pripravený vyzbierať aj raper Vladis, pre ktorého je to už druhý ročník.

Nováčikom v tohtoročnom šiestom ročníku charitatívneho podujatia je strelkyňa a trojnásobná držiteľka zlatej medaily z Paralympijských hier Veronika Vadovičová. "My, ľudia zo zdravotným postihnutím, keď nemáme potrebné kompenzačné pomôcky a nejaké veci, ktoré potrebujeme k svojmu životu, tak je náš život oveľa sťažený," myslí si športovkyňa. Sama priznala, že keby nemala auto, invalidný vozík a skvelých ľudí okolo seba, tak nevyštuduje, nemôže trénovať a reprezentovať krajinu, ale sedí doma. "Ja v tom vidím úlohu, že pre tých, pre ktorých dnes jazdíme, môžeme ich posunúť ďalej, môžeme im troška uľahčiť život a vrátiť im nejakú perspektívu do života," dodala Vadovičová, najúspešnejšia slovenská zdravotne postihnutá strelkyňa s tromi zlatými, jednou striebornou a jednou bronzovou medailou.

Projekt Misia vznikol v susednom Česku. Jej autormi sú českí herci a režiséri Petr Forman a Zděnek Svěrák a majiteľ kuriérskej spoločnosti David Voverka, ktorí sa inšpirovali českým filmom Vratné láhve. Oni požiadali Nikitu Slováka, aby projekt šíril aj na Slovensku.