Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Nesrovnal v otázke zákazu hazardu riskuje podľa zástupcov herní žaloby

Na archívnej snímke primátor hlavného mesta Bratislava Ivo Nesrovnal. Foto: TASR - Pavol Zachar

Reagujú tak na Nesrovnalovo rozhodnutie opakovane predložiť bratislavským mestským poslancom na hlasovanie návrh o VZN o zákaze umiestnenia herní v Bratislave.

Bratislava 13. marca (TASR) – Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal v otázke zákazu hazardu v hlavnom meste ignoruje zákony a vedome riskuje žaloby. Tvrdia to zástupcovia herní z Asociácie zábavy a hier (AZAH) a Asociácie prevádzkovateľov videohier. Reagujú tak na Nesrovnalovo rozhodnutie opakovane predložiť bratislavským mestským poslancom na hlasovanie návrh o všeobecne záväznom nariadení (VZN) o zákaze umiestnenia herní v Bratislave. Ten vo februári mestské zastupiteľstvo neschválilo.

"Nie je to právne v poriadku, čo sa chystá pán primátor urobiť," upozornila na dnešnom brífingu Dominika Lukáčová z AZAH. Súhlasí s ňou aj vedúci Katedry práva Vysokej školy ekonómie a manažmentu verejnej správy v Bratislave Peter Škultéty, ktorý upozorňuje na ignorovanie zákonov. "Je vylúčené, aby sa na základe tej istej petície hlasovalo o VZN. To sa ešte v histórii nestalo. Bol by to jednoznačne nesprávny úradný postup a prevádzkovatelia majú oprávnenie sa domáhať zrušenia takéhoto VZN," vysvetlil. Ako podotkol, umožňuje to aj nový správny súdny poriadok a tiež je možné iniciovať protest cez prokurátora.

Petícia za zákaz hazardu v hlavnom meste, ktorú spustil primátor a bratislavskí starostovia v roku 2015, sa podľa neho nemôže opakovane používať na hlasovanie o VZN, až kým nebude schválené. "VZN nebolo prijaté, bez ohľadu na to, že chýbal jeden hlas. Nezískalo však trojpätinovú väčšinu hlasov poslancov, ktorá je potrebná na jeho schválenie," vysvetlil.

Advokát oboch asociácií Juraj Baláž dnes upozornil, že prevádzkovatelia hazardných hier sú pripravení využiť všetky právne prostriedky na ochranu svojich záujmov, a to nie len vo forme prokurátorského dozoru, ale aj priamej súdnej ochrany. Ak chce Bratislava opätovne rozhodnúť o regulácií alebo absolútnom zákaze hazardu na svojom území, je podľa neho potrebné spísať novú petíciu a na základe nej pripraviť nový návrh VZN.

Lukáčová upozorňuje, že lehoty petičného práva nie sú stanovené náhodne a petícia, ktorá bola spustená pred dvoma rokmi, nemusí odzrkadľovať aktuálny názor obyvateľov. "Nová petícia je forma, ktorou sa môžu ľudia vyjadriť, či sú za absolútny zákaz alebo prísnu reguláciu hazardu," povedala.

Hlasovanie o rovnakom materiáli na dvoch po sebe idúcich rokovaniach mestského zastupiteľstva je podľa hlavného mesta v súlade s rokovacím poriadok. "Preto primátor predloží na riadne zasadnutie mestského zastupiteľstva pôvodný návrh VZN o plošnom zákaze hazardu," reagovala hovorkyňa Bratislavy Zuzana Onufer. Vyjadrenia asociácií vníma magistrát ako lobing a nemieni mu ustúpiť. "My máme svojich právnikov, a tí nám potvrdili, že to môžeme takto predložiť. Každý má možnosť podať rôzne žaloby, budeme na to následne reagovať, ale stojíme si za tým, že je to možné," podotkla Onufer. O zákaze hazardu v Bratislave majú mestskí poslanci opätovne rokovať na konci marca.