Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Bratislavská škola pre deti so zrakovým postihnutím je aj rodinou

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Od svojho vzniku sídli v budove, ktorá bola postavená aj na základe odborných rád tyflopedagógov, špeciálnych pedagógov pre nevidiacich a slabozrakých.

Bratislava 26. novembra (TASR) – Deťom s poruchami zraku pomáha na Slovensku už 55 rokov škola na Svrčej ulici v bratislavskej Karlovej Vsi. Od svojho vzniku sídli v budove, ktorá bola postavená aj na základe odborných rád tyflopedagógov, špeciálnych pedagógov pre nevidiacich a slabozrakých.

Spojená škola internátna pre žiakov so zrakovým postihnutím, ako znie jej súčasný názov, sa v prvých desaťročiach zameriavala na slabozrakých, od roku 1991 poskytuje starostlivosť aj nevidiacim a v súčasnosti sú jej žiakmi v rámci špeciálnej základnej a materskej školy i deti s viacnásobným postihnutím. "Teda tie, ktoré majú okrem zrakového aj iné postihnutia, napríklad sluchové, telesné, syndróm hyperaktivity, prípadne trpia poruchami správania," vysvetlil riaditeľ školy Jozef Šimko.

Aktuálne navštevuje školu 84 žiakov základnej a špeciálnej základnej školy a 11 detí špeciálnej materskej školy. Žiaci pochádzajú z celého Slovenska. "Máme tu napríklad dieťa z Košíc, Považskej Bystrice či Martina,"/i> informovala zástupkyňa riaditeľa školy Daria Gregor Bučová. Maximálny počet žiakov v triede je na prvom stupni osem, na druhom stupni desať. Internátne ubytovanie poskytuje škola 51 deťom, ktoré pochádzajú z iných miest Slovenska.

Špecifikum školy ovplyvňuje i atmosféru, ktorá na nej panuje. "Naším cieľom je byť nielen školou, ale aj rodinou. Vytvárať v deťoch pocit dôvery, že sa na nás môžu kedykoľvek obrátiť. Berieme ich, akoby to boli naše vlastné deti," uviedol Šimko pre TASR. "Všetky ich poznáme po mene, poznáme ich osud, povahu i rodinné zázemie," dodal. Zástupkyňa riaditeľa Gregor Bučová v tejto súvislosti skonštatovala, že bývalí žiaci ostávajú so školou v kontakte. Nezriedka sa stáva, že školu navštevujú i deti bývalých žiakov. "Dokonca tu máme v súčasnosti aj žiaka, ktorého mama i stará mama sú našimi absolventmi," prezradila.

Čo sa týka výučby, vzdelávací obsah je rovnaký ako na bežných školách, odlišné sú len metódy a formy, s ktorými učiteľ so žiakmi pracuje. Pri vyučovaní využívajú deti moderné pomôcky, bez ktorých by učenie zvládali len veľmi ťažko. Okrem klasických lúp a špeciálnych  okuliarov (napr. hyperokulárnych skiel) pracujú aj s prenosnými čítačkami a televíznymi lupami.

SŠ na Svrčej ulici sa zaraďuje medzi tie školy, ktorých väčšina žiakov smeruje k maturitnému štúdiu. "Viac ako 72 percent našich žiakov pokračuje v štúdiu na strednej škole v rámci maturitných odborov, pričom štvrtina z týchto detí navštevuje gymnázium," spresnil riaditeľ Šimko. Deťom sa darí i v rámci mimoškolskej činnosti.

„Tým, že tu máme veľký počet detí, ktoré bývajú na internáte a domov chodia iba na víkend, snažíme sa o to, aby ponuka voľnočasových aktivít bola dostatočná. V súčasnosti si môžu vybrať z ponuky deviatich krúžkov, vrátane plaveckého, hudobného, tanečného, ale aj enviro krúžku či krúžku halového veslovania," upozornila Daria Gregor Bučová.

Veľkej obľube sa tešia športové aktivity. Deti zo SŠ dosahujú výborné výsledky najmä v šachu i aplikovanom stolnom tenise, ktorý má na škole tradíciu. "Náš šachový tím dokonca vyhral Majstrovstvá Európy zdravotne hendikepovanej mládeže," pripomenula zástupkyňa riaditeľa.

Vďaka šachovým turnajom škola udržuje družobné styky s podobnými školami v Česku, Maďarsku, Holandsku, Belgicku a Nemecku. Prestížnymi medzinárodnými výsledkami sa škola môže pochváliť i v oblasti výtvarného umenia. "V minulosti boli dvaja slabozrakí žiaci ocenení za svoje výtvarné práce Anglickou kráľovskou spoločnosťou," spresnil riaditeľ SŠ Jozef Šimko.