Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V bratislavskej Starej tržnici dnes otvárajú dobrovoľnícke centrum

Zápis dobrovoľníkov v BDC. Foto: TASR/Martin Baumann

Dobrovoľnícku pomoc by mohli využívať domovy seniorov aj centrá voľného času.

Bratislava 13. septembra (TASR) – Od dnešného dňa sa budú v bratislavskej Starej tržnici stretávať aj dobrovoľníci. V budove na Námestí SNP totiž otvárajú Bratislavské dobrovoľnícke centrum (BDC). Do svojej prvej aktivity sa môžu dobrovoľníci zapojiť už dnes, od 9.00 h sa bude upratovať Staré Mesto a Stará tržnica. Od 15.00 h si zase záujemcovia môžu v tržnici vypočuť príbehy dobrovoľníkov a diskutovať s nimi.

Centrum bude fungovať ako nezávislé občianske združenie. Malo by zavádzať dobrovoľnícke programy v mestských, verejných i mimovládnych zariadeniach, organizovať vlastné dobrovoľnícke projekty aj vysielať dobrovoľníkov na rôzne podujatia. "Ak chce byť niekto dobrovoľníkom, môže vyjsť do ulíc a rozdávať chlieb s masťou alebo vyprážané rezne, ale ak tam bude centrum, ktoré zastreší všetkých dobrovoľníkov a prepojí dopyt a ponuku, práca môže mať oveľa väčší efekt," povedala pre TASR námestníčka primátora Petra Nagyová-Džerengová, ktorá s iniciatívou prišla.  



Využiť pomoc dobrovoľníkov by tak mohli napríklad domovy seniorov, nocľaháreň Mea Culpa, mestská knižnica či galéria, ale aj základné umelecké školy či centrá voľného času. "Od environmentálnych prác, kde budú dobrovoľníci čistiť priestory alebo sa zapájať do petícií, môžu tiež robiť sociálne druhy dobrovoľníctva. Venovať sa dôchodcom, ľuďom v nízkoprahovom zariadení, deťom zo sídliska, chorým v nemocnici, ale aj psom," priblížila riaditeľka BDC Alžbeta Mračková.

BDC v spolupráci s rôznymi organizáciami vytvára na internetovej stránke www.dobrovolnictvoba.sk databázu dobrovoľníckych ponúk. Z nich si môžu zaregistrovaní záujemcovia vybrať takú, v ktorej budú užitoční. "Keď sa zaregistrujú, objavia sa im možnosti dobrovoľníctva v Bratislave a Bratislavskom kraji. So záujemcom sa tiež porozprávame o tom, čo ho baví aj koľko času má na dobrovoľníctvo," vysvetľuje Mračková.



Mesto poskytlo centru priestor na prízemí tržnice s rozlohou asi 25 štvorcových metrov za symbolický prenájom jedno euro ročne. Združeniu tiež v rozpočte na tento rok vyčlenilo 20.000 eur na úpravu priestorov aj plat jedného zamestnanca.