Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Regióny

Bratislavská záchranka bude mať nové mobilné intenzívne jednotky

Na snímke vľavo minister zdravotníctva SR Michal Palkovič a vpravo riaditeľ bratislavskej štátnej záchrannej služby Robert Nádaský počas odovzdania nového vozidla ambulancie MIJ Záchrannej zdravotnej služby Bratislava v pondelok 17. júla 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Ambulancia je po prevoze infekčného pacienta schopná vlastnej dezinfekcie, bez potreby vonkajšieho zásahu.

Bratislava 17. júla (TASR) - Záchranná zdravotná služba (ZZS) Bratislava má nové sanitné vozidlo typu mobilnej intenzívnej jednotky (MIJ). Vie sa samo vydezinfikovať. V pondelok ho do prevádzky odovzdal minister zdravotníctva Michal Palkovič.

Ambulancia je po prevoze infekčného pacienta schopná vlastnej dezinfekcie, bez potreby vonkajšieho zásahu. Skracuje sa tak pripravenosť ambulancie na ďalší výjazd.

Záchranka zakúpila štyri sanitné vozidla typu MIJ. Ďalšie tri by im mali dodať v júli a novembri tohto roka. Ich hodnota je 647.040 eur s DPH. Sú financované prostredníctvom účelovo viazaných kapitálových výdavkov ministerstva zdravotníctva.

Nové moderné vozidlá ocenil aj Palkovič. "V posledných rokoch sa rezort zdravotníctva intenzívne zaoberá reformami, no neustále myslíme aj na investičný dlh, ktorý voči zdravotníkom, ale aj pacientom a spoločnosti ako takej máme. Nové oddelenia či nemocnice, ktoré sa začínajú stavať, však uvidíme až o niekoľko rokov. O to viac sa teším, že už dnes vidíme hmatateľnú ukážku toho, aké zdravotníctvo chceme budovať - bezpečné, efektívne a moderné," dodal.