Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Regióny

Bratislavské centrum umelcov z bývalej Cvernovky dostáva novú podobu

Na archívnej snímke Cvernovka v Bratislave. Foto: YIT Slovakia

Rekonštrukčné práce na budove, ktorá bola niekoľko rokov opustená a chátrala, pokračujú, predkolaudácia sa podľa predbežných odhadov presúva z pôvodne odhadovej polovice decembra na január 2017.

Bratislava 15. novembra (TASR) – Nové kreatívne centrum umelcov z bývalej Cvernovky, ktoré vyrastá v priestoroch bývalej budovy Strednej odbornej školy (SOŠ) chemickej na Račianskej ulici v bratislavskom Novom Meste, dostáva pomaly svoju novú podobu. Rekonštrukčné práce na budove, ktorá bola niekoľko rokov opustená a chátrala, pokračujú, predkolaudácia sa podľa predbežných odhadov presúva z pôvodne odhadovej polovice decembra na január budúceho roka. Na dnešnom kontrolnom dni to uviedol správca Nadácie Cvernovka Branislav Čavoj.

Ako spomenul, nachádzajú sa v kritickej fáze rekonštrukcie. "Museli sme odstrániť všetok nábytok, zariadenie a veci, ktoré ostali po vandaloch. Škola bola v dezolátnom stave," podotkol Čavoj s tým, že v priestoroch boli napr. odmontované radiátory, na niektorých miestach boli mokré steny.

Práve na obnove niekoľkoposchodovej bývalej budovy školy však podľa neho napredujú, v najbližších týždňoch by sa malo začať s rekonštrukciou inžinierskych sietí. Zároveň sa pracuje na dobudovávaní jednotlivých ateliérov, ktoré by mali obsadiť noví nájomníci.

"Je veľa práce pred nami, na mesiac až dva. Stále je to ale pre nás sympatický a dobrý dátum," hovorí na margo januárovej plánovej predkolaudácie Čavoj s tým, že kľúčové pre nich je, aby sa presťahovali do priestorov školy. Tie majú prenajaté od Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) na 25 rokov. Do ukončenia stavebných a rekonštrukčných prác sú zatiaľ zložení v priestoroch bývalého internátu. Tie majú od kraja prenajaté na jeden rok, s opciou na 25 rokov.

Na Račianskej ulici by tak čoskoro mal vzniknúť multidisciplinárny komunitný projekt. Zastrešovať by mal rôznych umelcov, od výtvarníkov, cez dizajnérov, architektov, programátorov či vývojárov. "Nie sme ale zameraní len lokálne, ale je to kreatívne centrum nadmestského významu. Veľa funkcií a výstupov, ktoré by tu mali vznikať, majú nadlokálny význam," podotýka Čavoj s tým, že názov nového centra ešte známy nie. Či bude projekt niesť opäť názov Cvernovka nepotvrdil, ani nevyvrátil. "Neradi prepisujeme históriu, škola má svoj genius loci," doplnil. Preto je podľa neho otázne, či by bolo dobré, aby sa preniesol názov projektu, ktorý sa s ním viaže na inom mieste.

V rámci kontrolného dňa si prišiel pozrieť priestory aj starosta Nového Mesta Rudolf Kusý. Ten je podľa svojich slov rád, že nové kreatívne centrum vzniká práve v tejto mestskej časti. Tá v tejto súvislosti mladým umelcom poskytla finančnú dotáciu, zároveň však uvažuje, ako by im mohla systémovo pomáhať.

Starosta je tiež presvedčený, že ak sa podarí vybudovať kreatívne centrum tak, ako fungovalo v pôvodných priestoroch, mohlo by istým spôsobom slúžiť ako možný vzor pre iné miestne samosprávy. V súvislosti so vznikajúcim novým projektom zdôraznil, že novomestská samospráva má v pláne vybudovať v okolí skejtpark. Kusý si myslí, že práve táto lokalita je ideálna. "Verím, že sa dohodneme a pozemok si prenajmeme a v priebehu roka až roka a pol tu vytvoríme pekný skejtpark. V súlade s koncepciou, ktorú tu cvernovkári chcú mať," dodal Kusý.

O osude kreatívneho priemyslu v regióne rozhodli a zelenú jeho presťahovaniu do bývalej budovy SOŠ chemickej na Račianskej dali krajskí poslanci na zastupiteľstve 10. júna tohto roka. Túto spoluprácu, spečatenú podpisom spoločného memoranda, schválilo 37 poslancov z 39 prítomných. Nové kreatívne centru začalo naberať reálnejšie kontúry v júli, keď predseda BSK Pavol Frešo podpísal so zástupcami Nadácie Cvernovka zmluvu na prenájom areálu bývalej SOU chemickej.