Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Bratislavské mestské zastupiteľstvo čaká mimoriadne rokovanie

Na archívnej snímke primátor hlavného mesta Bratislava Ivo Nesrovnal. Foto: TASR - Pavol Zachar

Zvolanie mimoriadneho zastupiteľstva inicioval Bratislavský klub

Bratislava 24. augusta (TASR) – Mimoriadne rokovanie bratislavského mestského zastupiteľstva (MsZ), na ktorom chcú poslanci prelomiť primátorovo veto a správoplatniť uznesenie o zrušení verejnej súťaže na prevádzkovateľa verejného osvetlenia v meste, sa uskutoční dnes o 08.30 h. TASR o tom informovala hovorkyňa hlavného mesta SR Bratislava Zuzana Onufer.

Zvolanie mimoriadneho zastupiteľstva inicioval Bratislavský klub. Potrebný počet podpisov odovzdali jeho zástupcovia do podateľne magistrátu 10. augusta. Primátor v prípade splnených náležitostí zvoláva rokovanie do 15 dní.

O zrušenie súťaže požiadali poslanci už na mimoriadnom rokovaní MsZ 14. júla. Tender žiadajú zrušiť preto, lebo viacero bodov vyhlásenej súťaže podľa nich vytvára podozrenie z porušenia zákona o verejnom obstarávaní.

Nesrovnal toto uznesenie nepodpísal, lebo podľa neho prekračuje rámec kompetencií zastupiteľstva a je v rozpore nielen so zákonom o obecnom zriadení a zákonom o hlavnom meste, ale aj so zákonom o verejnom obstarávaní. Také dôvody podľa primátora nenastali. Súťaž na nového prevádzkovateľa verejného osvetlenia zrušiť odmieta, pretože by to poškodilo Bratislave a ohrozilo by záujmy mesta mať moderné verejné osvetlenie.

Za snahou poslancov vidí politikárčenie a snahu zviditeľniť sa pred krajskými voľbami. Tvrdí, že mesto postupovalo pri príprave súťaže v súlade so zákonom a transparentne.

Hlavné mesto chce s víťazom súťaže uzavrieť zmluvu na 20 rokov v predpokladanej výške 143,69 milióna eur bez DPH. Mesto od novej súťaže chce, aby verejné osvetlenie okrem poskytovania svetla ponúkalo aj oveľa viac. Napríklad dávalo informácie o voľných parkovacích miestach, kvalite ovzdušia alebo obsahovalo bezpečnostné kamery. Trvanie súťaže sa však opäť predĺžilo. Ponuky k tendru na nového prevádzkovateľa verejného osvetlenia v Bratislave môžu záujemcovia predkladať aktuálne až do 10. októbra. Otvárať sa majú 23. októbra.