Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

Bratislavské Staré Mesto chce oživiť Propeler, už má návrh projektu

Lodná doprava po Dunaji v Bratislave. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Mestská časť sa teraz chystá o zámere hovoriť s možnými partnermi. Kde a koľko nástupíšť v Bratislave urobí, bude závisieť aj od toho, koľko nadšenia projekt v partneroch vzbudí.

Bratislava 26. júla (TASR) – Známy bratislavský Propeler, legendárna loď, ktorá spája brehy slovenskej metropoly, možno opäť ožije. Staré Mesto má po niekoľkomesačných rokovaniach s autormi projektu v rukách návrh vodnej linky s viacerými nástupnými bodmi. Obyvateľom ho odprezentuje o mesiac, 22. augusta v Staromestskej sieni.

Podľa mestskej časti však nepôjde o Propeler v pravom zmysle slova. "Uvažujeme nad kombináciou linky, ktorá pasažierov po rieke rýchlo prepraví medzi atraktívnymi miestami Bratislavy, bez starostí s parkovaním či prestupmi v mestskej hromadnej doprave, ale zároveň poskytne z rieky pekný výhľad na Bratislavu a bude určitou atrakciou," priblížil pre TASR staromestský hovorca Tomáš Halán. Takéto moderné a rýchle plavidlo by malo mať kapacitu 60 ľudí a premávať by malo celý rok, v lete približne od 7.00 do 19.00 h. Bratislavčania by ho tak mohli využívať aj namiesto mestskej hromadnej dopravy (MHD). Jeho cena sa má podľa staromestskej samosprávy držať na úrovni bežnej ceny lístka na MHD.

Možní partneri

Mestská časť sa teraz chystá o zámere hovoriť s možnými partnermi. Kde a koľko nástupíšť v Bratislave urobí, bude závisieť aj od toho, koľko nadšenia projekt v partneroch vzbudí. "Určite ale chceme spojiť centrum mesta, kde aj dnes lode pristávajú tak, ako vo všetkých iných mestách na rieke, s ďalšími atraktívnymi bodmi na nábreží," dodal Halán. Kedy projekt spustí, zatiaľ nevie. Loď je však možné postaviť do trištvrte roka. Otázka jej prevádzky ostane na autoroch projektu, ktorí majú s vodnou dopravou skúsenosti.

Rokovať s autormi projektu sa rozhodla mestská časť po tom, ako snahy ostatných o znovuoživenie mestskej riečnej linky skrachovali. "Je veľká škoda, že Bratislava dosiaľ rieku nevyužíva tak, ako by mohla a Dunaj nie je súčasťou života v meste," poznamenal hovorca.

Vyhliadkové lode, avšak s komfortom rýchlej prepravy v rámci mesta, využívajú dnes takmer všetky mestá na veľtokoch. "V Bratislave vzniká potreba oživenia tejto tradície, o čom sme sa presvedčili napríklad aj nedávno, keď študenti z Brna navrhli pre Bratislavu sami od seba niečo podobné," dodal Halán.

Ako bude projekt vyzerať, verejnosť uvidí 22. augusta o 17.00 v Staromestskej sieni na Vajanského nábreží.