Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Takéto sú nové otváracie hodiny v podnikoch Starého Mesta

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

V minulosti sa povolenia na otváracie hodiny vydávali pre každý podnik individuálne.

Bratislava 21. apríla (TASR) – Bratislavské Staré Mesto má takmer po dvoch rokoch všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o otváracích hodinách podnikov. Účinnosť by malo nadobudnúť 15. mája. Rozhodli o tom dnes staromestskí poslanci na rokovaní miestneho zastupiteľstva. Tí schválili nariadenie o pravidlách času predaja v obchode a času prevádzky služieb na území mestskej časti. V súčasnosti totiž platí zákonná úprava, ktorá stanovuje otváraciu dobu podnikov do 22.00 h.

Po novom budú môcť byť nočné bary, diskotéky a kluby oficiálne otvorené od nedele do stredy v čase od 10.00 do 1.00 h nasledujúceho dňa, od štvrtka do soboty do 4.00 h. Rôzna prevádzková doba počas týždňa sa bude rozlišovať aj pre vinárne, pivárne a bary. Tie budú môcť byť otvorené od nedele do stredy od 7.00 h do polnoci, od štvrtka do soboty do 1.00 nasledujúceho dňa. Rovnaká prevádzková doba bude platiť počas celého týždňa pre reštaurácie, ale aj kaviarne, cukrárne a zmrzlinárne. Tie budú môcť byť otvorené každý deň od 7.00 do 24.00 h. Do ktorej kategórie podnik patrí, si pritom určia majitelia prevádzok sami, povolené je zároveň nahlásenie viacerých druhov prevádzok.

Na letných a exteriérových terasách si budú môcť návštevníci posedieť od 8.00 do 22.00, v historickom centre, teda na korze a v pešej zóne o dve hodiny dlhšie. Schválený materiál hovorí okrem toho napr. aj o predaji jedla cez okienko, ktorý bude možný od 6.00 do 2.00 h nasledujúceho dňa, obchody budú môcť predávať nonstop.

Prijatie nariadenia hodnotia prevádzkovatelia pozitívne a hovoria o dosiahnutí určitého konsenzu, avšak zároveň dodávajú, že s ním úplne nie sú spokojní. "Aj keď s ním nie sme úplne stotožnení, dá sa v právnej rovine slušne podnikať," povedal Jozef Gális z občianskeho združenia bratislavských kaviarnikov s tým, že materiál budú opätovne analyzovať. Za právnický nezmysel totiž považujú napríklad rozdielnu prevádzkovú dobu počas týždňa.

"Keď má raz prevádzka zabezpečenú prevádzku proti unikaniu hluku a vie byť otvorená cez víkend, tak by mohla byť otvorená každý deň v rovnakom čase. Hlavne cez víkend je frekvencia návštevnosti najvyššia. Takže pokiaľ nerušia cez víkend, tak nevidíme dôvod, prečo by boli zatvorení v ostatné dni," dodáva Gális. Na margo toho starosta Radoslav Števčík uviedol, že pôvodný návrh hovoril o jednotnej prevádzkovej dobe, rozdielnosť bola požiadavkou občanov a väčšina podnikov podľa neho s tým súhlasila.

Schválenie VZN vítajú aj obyvatelia, pričom aj oni majú k materiálu isté výhrady. "Nie sme spokojní, pretože prevádzkové doby sú veľmi dlhé. A opomína sa stav, že hluk nerobia len samotné prevádzky, ale aj podgurážení ľudia, ktorí chodia potom po ulici," upozornil zástupca nespokojných obyvateľov Karol Hederling. Ten zároveň poukazuje aj na skutočnosť, že síce podniky budú mať obmedzenú otváraciu dobu, avšak predajne budú otvorené nonstop. "Chceme odstrániť neporiadok z ulíc a na druhej strane nechávame možnosť predávať alkohol celú noc. Takže tí, ktorí budú mať záujem, si ho budú mať vždy kde kúpiť," dodal.

Za nie veľmi šťastný považuje prijatý návrh aj bratislavská mestská poslankyňa Soňa Svoreňová, ktorá je šéfkou mestskej komisie pre cestovný ruch a členkou komisie kultúry a ochranky historických pamiatok. Dôvodom je najmä vymedzovanie prevádzky podnikov na dni od štvrtka do soboty. Podľa nej by sa nemalo v tejto súvislosti zabúdať, že turisti, najmä v letnom období, chodia do Bratislavy počas celého týždňa a takisto každý deň platia daň z ubytovania a prinášajú peniaze do mestskej ekonomiky. "Konkurencia v cestovnom ruchu je veľmi silná, sme v konkurencii s Budapešťou či Viedňou. Nočný život je benefitom Bratislavy a myslím si, že práve sme zabili jednu našu konkurenčnú výhodu," skonštatovala Svoreňová.

Prijaté VZN považuje za kompromis a vyriešenie právneho chaosu aj starosta Radoslav Števčík, ktorý ale pripúšťa, že s ním nebude úplne spokojná žiadna zo zainteresovaných strán. "Dôležité je, aby sme s ním boli spokojní ako celok. Môžeme povedať, že v žiadnom prípade v Starom Meste žiadny nočný život nekončí a budeme centrom ako ktorékoľvek centrum v Európe," uviedol Števčík, podľa ktorého by nemal byť ohrozený ani cestovný ruch. Zároveň pozitívne vníma aj schválenie VZN týkajúceho sa ochrany verejného poriadku v súvislosti s prevádzkovaním niektorých prevádzok obchodu a služieb.

V Starom Meste doteraz podľa zákona platili otváracie hodiny podnikov a prevádzok do 22.00 h. V minulosti sa povolenia na otváracie hodiny vydávali pre každý podnik individuálne, pričom niektoré boli otvorené aj dlhšie ako do 22.00 h. Osobitú prevádzkovú dobu však vyčítala samospráve prokuratúra, čo potvrdil aj Najvyšší súd SR, podľa ktorého by mali byť pravidlá nastavené jednotne. Následne prišlo nové vedenie mestskej časti s ďalším návrhom, ktorý však vyvolal kritiku zo strany verejnosti i zo strany podnikateľov v Starom Meste.