Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Bratislavskí mestskí poslanci neschválili zákaz hazardu v meste

Ilustračná snímka Foto: TASR/ Štefan Puškáš

V Bratislave je 232 herní, 588 výherných prístrojov a 2177 videoherných automatov.

Bratislava 16. februára (TASR) – Bratislavskí mestskí poslanci dnes neschválili absolútny zákaz umiestnenia herní na celom území hlavného mesta. Herne sa tak budú môcť nachádzať v hoteloch, penziónoch, bytových domoch, pohostinstvách, v budovách pre obchod, kultúru či na verejnú zábavu. Zo 41 prítomných poslancov hlasovalo za zákaz hazardu 24, nehlasovali 12 a piati sa zdržali.

Mesto pritom navrhovalo absolútny zákaz umiestnenia herní na území Bratislavy. Herne nechcelo ani tam, kde to v súčasnosti povoľuje novela zákona o hazardných hrách. Návrh všeobecne záväzného nariadenia vychádzal z petície za zákaz hazardu v Bratislave, ktorú spustil v máji 2015 primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal a starostovia bratislavských mestských častí.

Organizátori petície poukázali na to, že hazard v Bratislave presiahol únosnú mieru. Ako uviedli, v meste je 232 herní, 588 výherných prístrojov a 2177 videoherných automatov. Oproti tomu sa tu nachádza zhruba 219 lekární. Petíciu, ktorú podporilo celkovo 136.139 obyvateľov, odovzdali následne v júni 2016 do podateľne magistrátu. V januári tohto roka primátor informoval o ukončení kontroly podpisov. Tá preukázala, že platných je 98.118 podpisov. Asociácia zábavy a hier a Asociácia prevádzkovateľov videohier túto petíciu od začiatku spochybňovali.

Príjem hlavného mesta z prevádzkovania hazardných hier momentálne predstavuje približne tri milióny eur ročne.